Koronavirus je zaustavio razvoj "grada budućnosti"

Sidewalk Labs namjeravao je na obalama Toronta napraviti kvart u koji bi implementirao nove i napredne tehnologije te bi mogao biti primjer za razvoj budućih gradova budućnosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.05.2020. / 07:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok danas gradovi pokušavaju postati pametni implementirajući određene opcije i senzore za prikupljanje podataka i upravljanje infrastrukturom, ta se tehnologija ipak mora prilagoditi trenutačnom stanju i infrastrukturi koja je građena u nekim drugim i drukčijim vremenima. Kompanija Sidewalk Labs, koja je dio Googlea, tj. Alphabeta, na obalama Toronta dobila je dozvolu za gradnju potpuno novog kvarta (Quayside) koji bi trebao postati primjer kako bi mogli izgledati tehnološki napredni gradovi budućnosti.

Slika nije dostupna Google objavio koje će napredne tehnologije implementirati u pametni grad budućnosti

Također, taj je kvart trebao poslužiti i kao testni poligon za brojne nove tehnologije koje bi se, ako se pokažu uspješnima i korisnima, naknadno mogle početi koristiti i u drugim gradovima. U Quaysideu tako bi se testirali roboti koji bi iznosili smeće, a ceste bi prvenstveno bile namijenjene ljudima kojima primarno prijevozno sredstvo ne bi bili automobili, već bicikli, romobili... Naravno, planirane su i ceste za automobile, ali plan je bio da se njima voze autonomni automobili, tj. taksiji kojima bi upravljala računala kako bi se smanjio broj vozila na cestama.

Razvoj projekta počeo je još krajem 2017. te je Alphabet u njega trebao uložiti 900 milijuna dolara, no prošli tjedan iz kompanije su objavili da će od njega ipak - odustati. Tako je kvart budućnosti koji bi bio premrežen brojnim senzorima za prikupljanje različitih podataka preko noći postao - prošlost. Razlog za odustajanje od projekta je koronavirus, odnosno cjelokupna situacija i gospodarska nesigurnost povezana s karantenama, gašenjem poslova i širenjem zaraze. Pokazalo se da taj projekt nije financijski održiv, osim ako se ne žrtvuju neki ključni dijelovi plana koji su razvijeni tijekom proteklih godinu i pol, zbog čega je kompanija na kraju odustala od cijelog projekta.

Slika nije dostupna Google gradi digitalni grad na obalama Toronta

Iz Sidewalk Labsa ipak vjeruju kako će se neke ideje koje su razvili za Quayside moći iskoristiti u rješavanju velikih urbanih problema, pogotovo u područjima dostupnosti i održivosti. No neće svi žaliti; Google odustaje od kvarta budućnosti jer je projekt konstantno bio na udaru kritika te su ga pratile kontroverze, ponajviše zbog načina na koji bi se prikupljali i iskorištavali podaci ljudi u tom kvartu. Zbog toga su čak neki zaposlenici napustili kompaniju i projekt poput konzultanta za privatnost koji je prošle godine dao otkaz jer se nije slagao s načinom na koji će kompanija prikupljati podatke korisnika.

Pitanje je hoće li se Google, jednom kada kriza oko koronavirusa prođe, u budućnosti ponovno odlučiti na razvoj sličnih kvartova budućnosti u kojoj će moći testirati nove tehnologije ili će, poučeni ovim iskustvom, ipak biti puno pažljiviji i ne trošiti vrijeme, ljude i resurse na nesigurne projekte.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti