Kraj dominacije: Ostvaruje se scenarij iz noćne more!

Nakon godina potpune dominacije, Samsung je upao u probleme te je ova kompanija zabilježila smanjeni broj isporuka pametnih telefona te veliki pad profita

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.11.2014. / 10:32

Kraj dominacije: Ostvaruje se scenarij iz noćne more!

Tijekom proteklih nekoliko godina mobilnim tržištem u potpunosti dominira Samsung te je ova kompanija konstantno bilježila porast broja isporuka mobilnih uređaja i pametnih telefona te rast profita. No, u posljednje vrijeme stvari na mobilnom tržištu itekako su se promijenile te Samsungu sada prijeti, kako su ga nazvali na stranici BGR – scenarij iz noćne more. Krajem prošlog mjeseca ova južnokorejska kompanija objavila je financijske rezultate za prethodni kvartal koji su otkrili pad prihoda od dvadeset posto i veliki pad operativnog profita od čak 60 posto.

Također, prema nekim posljednjim istraživanjima, Samsung je jedini od najvećih mobilnih kompanija zabilježio i pad isporuka pametnih telefona (od skoro jedanaest posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine), dok su npr. Apple, LG i Microsoft zabilježili povećanje broja isporuka, a najveće povećanje zabilježio je kineski fenomen Xiaomi. Ova kompanija koju nazivaju kineskim Appleom u ovom je tromjesečnom razdoblju tako zabilježila povećanje isporuka smartphonea od čak 267,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal, čime je zauzela treće mjesto na globalnom smartphone tržištu.

Trenutna situacija za Samsung ne izgleda dobro te je analitičar Neil Shah ovu kompaniju usporedio s Nokijom, nekadašnjim mobilnim gigantom koja je godinama dominirala tržištem i u kratko je vrijeme izgubila veliku udio od kompanija poput Applea i Samsunga. Samsungov 'scenarij iz noćne more' poprilično je sličan te bi prema njemu i ova kompanija od apsolutnog mobilnog lidera u budućnosti mogla postati 'samo još jedna kompanija koja proizvodi jeftine Androide'. Tijekom proteklih godina jedino su Apple i Samsung ostvarivali značajan profit na smartphone tržištu, dok su se konkurentske kompanije 'borile za ostatke'. No, kako napominju na BGR-u, Samsung trenutno ima dva problema – jedan je Apple koji je napokon predstavio telefone s velikim ekranima, uključujući i svoj prvi phablet koji konkurira Samsungovom Galaxy Noteu 4, a drugi su problem kompanije koje proizvode jeftine Androide poput Xiaomija. Njihovi telefoni mogu se pohvaliti naprednim opcijama i niskom cijenom, a velika potražnja za takvim telefonima utjecala je i na Samsung i smanjenje njihovog udjela.

Jedan od načina na koji će se Samsung pokušati spasiti i zaustaviti pad prodaje telefona i pad profita jesu inovacije te u ovoj kompaniji vjeruju u telefone sa zakrivljenim ekranima, no njihov zanimljivi model Galaxy Edge nije privukao veliku pažnju medija i korisnika. Bit će zanimljivo pratiti situacija na ovom tržištu jer, osim Samsunga, probleme s prodajom pametnih telefona imaju i kompanije poput Sonya i HTC-a, usprkos tome što su tehnološki novinari i analitičari puni hvale za njihove telefone poput Xperije Z2 i Z3, odnosno HTC-a One. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti