Kraj jedne ere - nema više MP3 formata

Jedan od najpoznatijih računalnih formata, ne samo kada je u pitanju glazba, proglašen je bivšim

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 14.05.2017. / 18:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vjerojatno, zapravo gotovo sigurno, ne postoji nitko tko se barem jednom, bilo kada su u pitanju računala, tableti ili pametni telefoni nije susreo s mega popularnim MP3 formatom glazbenih datoteka. Nećemo pretjerati ako konstatiramo kako je riječ o jednom od najpoznatijih, najpopularnijih i najčešće korištenih formata u povijesti računala. Nažalost, MP3 odlazi u povijest, proglašen je doslovce mrtvim i to ne od strane analitičara, novinara ili slučajnih korisnika interneta i samog MP3 formata, nego od strane - njegovih kreatora. Njemački Fraunhofer Institut, koji je 1995. donio objavu novoga formata za glazbene datoteke, kojega su razvili još krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća na službenim je web stranicama objavio kako je praktički sve vezano uz MP3 format ugašeno. Povratka nema, MP3 je i službeno napušten od strane razvojnog tima koji je sve ove godine ustrajno stajao iza njega, nažalost, još je jedan legendarni format, utkan u same temelje web i glazbene industrije poslan u zapećak povijesti, stoga je ovo, definitivno, kraj jedne ere… Naravno da se MP3 neće prestati koristiti, kada su u pitanju krajnji korisnici, ali s vremenom će i s njihove strane biti zaboravljen.

Razlog je, zapravo, vrlo jednostavan, iako ga mnogi od nas sve ovo vrijeme možda i nisu prepoznali, pogotovo ako se ne bavimo profesionalno računalnom i glazbom općenito. Sve je objasnio Bernhard Grill, direktor odjela koji se u sklopu Fraunhofer Instituta bavio upravo MP3 formatom. “Postoji bolji i kvalitetniji format, riječ je o AAC ili Advanced Audio Coding formatu, koji je praktički postao standard, kada je u pitanju računalna glazba ili video glazbena podloga, bilo da govorimo o računalima ili mobilnim uređajima”, rekao je Grill. Prema njegovim riječima, AAC je u odnosu na MP3 “učinkovitiji i dolazi s daleko više funkcionalnosti”. Dakle, nakon 22 godine praktički vodeće pozicije kada je u pitanju računalna glazba, svima nama omiljeni MP3 je postao nepoželjan čak i u vlastitoj kući. Zanimljivo, Fraunhofer Institut je također pomogao u razvoju AAC formata i njegovom unaprjeđenju do nivoa na kojem je danas, pa će banalnim pogledom mnogi zaključiti kako su njemački razvojni programeri i njihovo vodstvo na Fraunhofer Institutu zapravo kumovali situaciji u kojoj MP3 postaje višak.

Svoje zlatne dane MP3 format je doživio krajem devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je Apple predstavio svoj iPod uređaj. Tada je MP3 postao standard, a dodatno se proširio upravo zahvaljujući tome što je na iPod uređaju bio “temelj za slušanje glazbe”. Dakako, koliko je Apple “povukao” MP3, jednako toliko je i ovaj glazbeni format uspješan za uzlet Applea s iPod uređajima. Sada na sve to možemo gledati sa sjetom, jer s MP3 razvojem je gotovo…

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti