Kraj jedne ere: S prvim danima 2022. starije verzije nekad popularnog mobilnog telefona prestaju funkcionirati

Treba napomenuti kako se to ne odnosi na "novije" BlackBerry uređaje koji koriste Android operativni sustav.

Martina Čizmić | 31.12.2021. / 07:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad danas spomenete pametni telefon, većina će odmah pomisliti na iPhone ili neki sličan telefon. No, početkom 2000.-ih godina, prije no što je iPhone stupio na scenu, tržištem pametnih telefona vladao je BlackBerry.

Njihovi uređaji s relativno velikim ekranom (za ono doba) i punom tipkovnicom bili su korak iznad "običnih" mobilnih telefona koji su tada bili popularni.

Iako i sad postoje korisnici koji se sa sjetom prisjećaju tih fizičkih tipkovnica i brojnih mogućnosti koje je BlackBerry OS imao, činjenica je da je posljednjih godina taj brend gotovo iščeznuo s tržišta. A sad je napravio i korak prema kraju jedne ere.

BlackBerry (Foto: AFP) Još jedan povratak legendarnog brenda: Stiže novi BlackBerry i, naravno, imat će hardversku tipkovnicu

Naime, na svojim su službenim stranicama objavili kako od 4. siječnja 2022. i službeno ukidaju podršku za uređaje koji (još uvijek) koriste BlackBerry OS.

Od tog datuma, uređaji koji koriste ovaj softver ili putem operatera ili WiFi veze više neće imati stabilan rad, uključujući funkcionalnosti poput podatkovnog prometa, telefonskih poziva SMS-a ili poziva hitnim službama, stoji u objavi na stranicama BlackBerryja. Također, prestat će funkcionirati i e-mail adrese koje su bile na BlackBerryjevim serverima.

Treba napomenuti kako se to ne odnosi na "novije" BlackBerry uređaje koji koriste Android operativni sustav.

Podsjećaju korisnike i da bi prije 4. siječnja trebali sačuvati sve važne podatke, fotografije i videa sa starih uređaja, kako ne bi slučajno ostali bez njih.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti