Još jedan povratak legendarnog brenda: Stiže novi BlackBerry i, naravno, imat će hardversku tipkovnicu

Novi smartphone pod brendom BlackBerry na tržištu će se pojaviti sljedeće godine, imat će hardversku tipkovnicu i podršku za 5G.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.08.2020. / 11:13

BlackBerry (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kanadska kompanija BlackBerry prije nekoliko godina povukla se sa tržišta pametnih telefona te se umjesto na hardver fokusirala na softver, s naglaskom na sigurnosni softver. Umjesto proizvodnje vlastitih telefona licencu za brend BlackBerry prodali su kompaniji TLC, koja je, nakon predstavljanja nekoliko telefona (BlackBerry KeyOne, BlackBerry Key2), početkom ove godine objavila kako više neće obnavljati licencu, što je značilo i kraj za telefone BlackBerry. Barem se tada tako činilo.

BlackBerry Key2 LE (Foto: BlackBerry) Je li ovo kraj legendarnog mobilnog brenda? Njihovi uređaji bili su sinonim za poslovne telefone

No onaj mali broj BlackBerry nostalgičara kojima su i dalje draže hardverske tipkovnice ipak ima razloga za veselje jer će se sljedeće godine na tržištu pojaviti novi telefoni tog brenda koji će, naravno, imati i klasičnu QWERTY tipkovnicu. Tako su barem objavili iz kompanije OnwardMobility, koji su s BlackBerryjem dogovorili korištenje licence za taj brend, a postigli su dogovor i s kompanijom FIH Mobile (koja je podružnica Foxconna) o proizvodnji novih telefona.

O prvom uređaju poznate su samo tri stvari - imat će hardversku tipkovnicu, podršku za 5G i na američkom i europskom tržištu trebao bi se pojaviti tijekom sljedeće godine. Informacije o veličini ekrana, operativnom sustavu i cijeni po kojoj će se prodavati, dakle, nisu poznate te se nadamo da ćemo ih saznati tijekom sljedećih mjeseci. 

Jedan je od razloga ovog (neočekivanog) povratka BlackBerryja - koronavirus. Naime, kako su mnogi počeli raditi od kuće, a za dio njih taj bi se trend mogao nastaviti i u budućnosti, izvršni direktor OnwardMobilityja Peter Franklin vjeruje kako će se zbog toga pojaviti potreba za sigurnim telefonima s kojima će zaposlenici moći s udaljenih mjesta pristupati osjetljivom sadržaju i aplikacijama kompanija u kojima rade. Naši uređaji bit će fokusirani na sigurnost i produktivnost, sa svim atributima i funkcijama današnjih najsofisticiranijih telefona, komentirao je Franklin. 

John Chen Sjećate se BlackBerryja? Potpuno su preokrenuli poslovanje i rasturaju na tržištu

Vjeruje kako će hardverska tipkovnica omogućiti ljudima bolju produktivnost, odnosno moći će brže pisati mailove i poruke (iako će vjerojatno mnogima biti čudno ponovno se naviknuti na klasične tipkovnice nakon što desetak godina tipkamo po ekranima) te možemo očekivati kako će se s telefonom isporučivati BlackBerryjev sigurnosni softver koji bi trebao pružiti maksimalnu zaštitu korisnicima.

Izvor: Android Authority
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti