"Kraj jeftinih letova": Kada avioni jednom polete, putnike bi mogle dočekati loše vijesti

Uz pridržavanje mjera fizičke udaljenosti, oko trećine mjesta u zrakoplovima trebalo bi biti prazno, a te gubitke zrakoplovne kompanije mogle bi nadoknaditi podizanjem cijena za čak oko 50 posto.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.04.2020. / 08:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koronavirus prizemljio je zrakoplovne flote većine zemalja te je ova industrija pretrpjela goleme gubitke i trenutačno je nemoguće pretpostaviti kada bi mogao početi njen oporavak. Ako je istina ono o čemu većina znanstvenika i epidemiologa govori, naši životi u kojima sada dominiraju riječi i izrazi poput fizičke udaljenosti, higijene ruku, dezinficijensa i drugih neće se vratiti na staro dok ne budemo imali cjepivo.

Slika nije dostupna Zbog koronavirusa odgođeni daljnji testovi zrakoplova F-35

Ono bi moglo biti gotovo kroz godinu do godinu i pol te bi se do tada trebali zadovoljiti s popuštanjem mjera i djelomičnom normalizacijom naših života pa se nadamo da će se uspostaviti i zrakoplovni promet, no one koji razmišljaju o kupovini avionske karte kada se situacija malo smiri, čini se da čeka neugodno iznenađenje - cijena karte. Naime, zbog održavanja fizičke udaljenosti između ljudi, u zrakoplovima bi veliki broj sjedala trebao biti - prazan.

Nametanje fizičke udaljenosti na komercijalnim letovima označilo bi kraj jeftinih letova, smatra generalni direktor Međunarodne udruge za zračni prijevoz Alexandre de Juniac. To se pogotovo odnosi na zrakoplovni prijevoz na kraćim i srednjim udaljenostima jer su na kraćim udaljenostima zrakoplovni prijevoznici na pozitivnoj nuli kada je popunjenost zrakoplova 70-ak posto, što je postotak koji je nemoguće doseći uz pridržavanje mjera fizičke udaljenosti, komentirao je de Juniac.

Za zrakoplov s dva reda s po tri sjedala u jednom redu to znači da će svako mjesto u sredini biti prazno, dakle trećina mjesta morat će biti prazna. U takvom scenariju, ako prodajete avionske karte po prosječnim cijenama kao i prije korone, "onda ćete izgubiti ogromnu količinu novaca", što je neodrživo za sve zrakoplovne kompanije, a pogotovo se to odnosi na low-cost prijevoznike.

Slika nije dostupna "Efekt Grete Thunberg": Znate li zašto sve više ljudi, umjesto zrakoplovima, putuje vlakovima?

Rješenje je, smatra de Juniac, da cijena karte bude 50 posto veća i tek onda bi se mogao ostvariti minimalan profit. Dakle, pridržavanje mjera fizičke udaljenosti označit će kraj jeftinijih letova, a pitanje je i hoće li se, uz takvo povećanje cijena, uopće moći napuniti dvije trećine sjedala po letovima.

Pitanje je koliko dugo će se takve mjere primjenjivati u zrakoplovima i hoće li se stvari, barem što se tiče popunjenosti sjedišta u zrakoplovima i cijena, ranije vratiti na staro. Prema predviđanjima londonske zračne luke Gatwick, trebat će tri do četiri godine dok se zračni promet vrati na razinu iz 2019., što nisu baš ohrabrujuće vijesti za zrakoplovne kompanije.

Izvor: Flight Global
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti