Razvoj najmodernijeg zrakoplova pete generacije F-35 od početka prate kontroverze, odgode i konstantno povećanje budžeta za njegov razvoj i testiranja. Među inim, ti problemi uključuju i navodni pokušaj zataškavanja ozbiljnih problema u dizajnu samog zrakoplova, kao i navodne probleme s logističkim sustavima.

Listi tih problema možemo dodati još jedan, onaj s kojim sada svi imamo velikih problema – koronavirus. Zbog opasnosti od zaraza brojni su poslovni subjekti i organizacije diljem svijeta privremeno prestali s radom, a osim za ono najnužnije osoblje, svoja vrata zatvorila je i vojna zrakoplovna baza Edwards u Kaliforniji koja je od velike važnosti za provođenje testova zrakoplova F-35. Zbog toga su, javljaju na stranici RT, prekinuta i planirana testiranja tog zrakoplova. Naravno, nije poznato kada će se ona nastaviti jer je situacija s koronavirusom neizvjesna i čini se da će potrajati još neko vrijeme.

Dok su testni letovi otkazani, neke će se aktivnosti ipak nastaviti poput određenih laboratorijskih testiranja i testova koje je moguće obaviti u samoj bazi, bez potrebe za polijetanjima. Također, to bi moglo dodatno usporiti i odgoditi testiranje F-35 u JSE (Joint Simulation Environment) okruženju koje omogućuje testiranje zrakoplova u različitim borbenim scenarijima i borbama u kakvima bi se mogao naći u sukobima s Rusima ili Kinezima.

Izvor: RT
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju