Zbog koronavirusa odgođeni daljnji testovi zrakoplova F-35

Zbog koronavirusa, osim za nužno osoblje, zatvorena je zrakoplovna baza u Kaliforniji u kojoj su se trebali provoditi testovi zrakoplova F-35.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.03.2020. / 13:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Razvoj najmodernijeg zrakoplova pete generacije F-35 od početka prate kontroverze, odgode i konstantno povećanje budžeta za njegov razvoj i testiranja. Među inim, ti problemi uključuju i navodni pokušaj zataškavanja ozbiljnih problema u dizajnu samog zrakoplova, kao i navodne probleme s logističkim sustavima.

Slika nije dostupna Elon Musk "pokopao" F-35 pred najvišim američkim vojnim dužnosnicima: "Nema šanse protiv borbenog drona"

Listi tih problema možemo dodati još jedan, onaj s kojim sada svi imamo velikih problema – koronavirus. Zbog opasnosti od zaraza brojni su poslovni subjekti i organizacije diljem svijeta privremeno prestali s radom, a osim za ono najnužnije osoblje, svoja vrata zatvorila je i vojna zrakoplovna baza Edwards u Kaliforniji koja je od velike važnosti za provođenje testova zrakoplova F-35. Zbog toga su, javljaju na stranici RT, prekinuta i planirana testiranja tog zrakoplova. Naravno, nije poznato kada će se ona nastaviti jer je situacija s koronavirusom neizvjesna i čini se da će potrajati još neko vrijeme.

F35, ilustracija (Foto: AFP) Iznenađenje za Amerikance: Nijemci tvrde da novim radarom mogu pratiti nevidljive F-35-ice

Dok su testni letovi otkazani, neke će se aktivnosti ipak nastaviti poput određenih laboratorijskih testiranja i testova koje je moguće obaviti u samoj bazi, bez potrebe za polijetanjima. Također, to bi moglo dodatno usporiti i odgoditi testiranje F-35 u JSE (Joint Simulation Environment) okruženju koje omogućuje testiranje zrakoplova u različitim borbenim scenarijima i borbama u kakvima bi se mogao naći u sukobima s Rusima ili Kinezima.

Izvor: RT
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti