Elon Musk "pokopao" F-35 pred najvišim američkim vojnim dužnosnicima: "Nema šanse protiv borbenog drona"

Dosad se pokazalo da kad Musk nešto želi/kaže to nerjetko tako i bude.

Branimir Vorša | 02.03.2020. / 11:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve što američki ekscentrični milijarder i poduzetnik Elon Musk kaže ili napiše, ne samo da ima težinu već može i odrediti budućnost nekoga ili nečega. Slučajeva u vezi s tim dosad je bilo puno, a sad je na red došao i američki borbeni zrakoplov F-35 Lightning II. Ako se pita Muska, a pitalo ga se, on vjeruje da taj najmoderniji borbeni zrakoplov pete generacije nema nikakve šanse protiv borbenog drona kojim upravlja čovjek.

Elon Musk gostovao je na Simpoziju zračnog ratovanja Američkog ratnog zrakoplovstva održanom na Floridi. Tamo je, kako je prenio urednik Aviation Weeka u objavi na Twitteru, predložio da program F-35 treba imati alternativu.

Musk je sve obrazložio u objavi na svojem profilu na Twitteru.

Alternativa bi trebala biti bespilotni borbeni zrakoplov kojim daljinski upravlja čovjek i koji je okretan i poboljšan sustavima autonomije. F-35 ne bi imao nikakve šanse protiv toga, napisao je Musk.

Razvojni program borbenog zrakoplova F-35 na meti je kritičara od njegova začetka. Dolazi u varijantama koje koristi američko ratno zrakoplovstvo, američka mornarica i američki marinci. To je ujedno i najskuplji oružani program u američkoj vojnoj povijesti, na koji je utrošeno nevjerojatnih 406,5 milijardi dolara.

Problemi za F-35 i njegove inačice počeli su ubrzo nakon uvođenja u uporabu.

Njegov softver mučilo je više od 800 grešaka. 25-milimetarski top na "A-varijanti", koju koristi američko ratno zrakoplovstvo, pokazao je "neprihvatljivu" razinu preciznosti.

F-35 nije uspio zadovoljiti standard prethodnog američkog ministra obrane Jamesa Mattisa, a taj je da bude "spreman za misije u 80 posto vremena".

Musk je na spomenutom simpoziju rekao da je ratovanje pomoću autonomnih dronova smjer u kojem će se stvari u borbenom zrakoplovstvu razvijati u budućnosti.

Ja ne želim da budućnost izgleda tako, no ona će tako izgledati. Era borbenog zrakoplova je prošla. Sad su tu dronovi, rekao je Musk.

Dosad se pokazalo da kad Musk nešto želi/kaže, to nerijetko tako i bude.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti