Kraj za najpopularniju torrent stranicu? Uhićen vlasnik KickassTorrentsa

Amerikanci su objavili kako je uhićen Ukrajinac koji je navodno osnovao i vodio najpopularniju torrent stranicu koju je dnevno posjećivalo 50 milijuna korisnika

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.07.2016. / 06:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U Poljskoj je uhićen tridesetogodišnji Artem Vaulin, Ukrajinac kojeg je američko pravosuđe optužilo za vođenje poznate torrent stranice KickassTorrents (KAT) i koji će uskoro najvjerojatnije biti izručen SAD-u gdje ga čekaju optužbe za pranje novca i ilegalnu distribuciju sadržaja. KAT je posljednjih godina postao najpopularnija stranica za skidanje filmova, glazbe, serija i drugog sadržaja te je s oko 50 milijuna jedinstvenih mjesečnih posjetitelja preskočio čak i The Pirate Bay, a procjenjuje se kako je ovo 69 najposjećenija stranica na internetu.

Vaulin je konstantno mijenjao domene i servere KAT-a premještao u druge zemlje, a njegovo uhićene pokazuje kako cyber kriminalci mogu bježati, ali se ne mogu sakriti od pravde, komentirali su iz američkog ministarstva pravosuđa. Putem KickassTorrentsa od 2008. distribuiran je sadržaj u vrijednosti od čak milijardu dolara, čime je napravljena velika šteta filmskim studijima i diskografima, a osim uhićenja navodnog vlasnika ove stranice, Amerikanci traže i zapljenu servera i domena povezanih s ovom stranicom. Domene KickassTorrentsa poput kickasstorrents.com, kickass.to, kat.cr i druge trenutno nisu dostupne, što potvrđuju i podaci sa stranice koja prati status KAT-a. Do podataka o vlasniku ove stranice istražitelji su došli tako što su se pokušali oglašavati na samoj stranici, čime su došli do bankovnog računa povezanog sa stranicom, a zanimljivo je da je u hvatanju Vaulina pomogao i Apple.

Naime, ova je kompanija istražiteljima dala informacije o Vaulinu koji je istu IP adresu koristio za obavljanje transakcija putem iTunesa i za prijavu na službenu stranicu KickssTorrentsa na Facebooku. Sa stranice TorrentFreak kontaktirali su ekipu koja vodi KickassTorrents kako bi saznali kako će se ovo uhićenje odraziti na budućnost stranice, ali odgovor nisu dobili, no na The Next Webu vjeruju kako bi ovo mogao biti kraj za KAT te su korisnicima poručili – ne očekujte da će ova stranica ponovno biti online.

Izvor: TorrentFreak 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti