Kreće izgradnja najbržeg super računala na području Europe

Sedam europskih zemalja potpisalo je deklaraciju o integraciji i i izgradnji najmoćnijeg super računala na Starom kontinentu. Biti će 100 puta brže od najmoćnijeg super računala kojega trenutačno imamo u Europi!

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 26.03.2017. / 10:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dva dana prije nego su europski lideri i službeno proslavili 60 godina od potpisivanja Rimskog ugovora, koji je zapravo udario temelju Europske unije, čelnici sedam zemalja stavili su svoje potpise na takozvanu EuroHPC deklaraciju. HPC je kratica od “high performance computing”, što u slobodnom prijevodu označava ono što mi kolokvijalno nazivamo super računalima.

Francuska, Njemačka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Portugal i Španjolska udružit će financijske, razvojne i znanstvene resurse kako bi u idućim godinama razvile najmoćnije super računalo na području Europe. Plan je da se djelomično super računalo pusti u pogon do 2020. dok je potpuni rad “zvijeri” planiran za 2023. Nema nikakvih dvojbi kako se radi o istinskom mega projektu, koji bi trebao donijeti nove mogućnosti za znanstvenu zajednicu, ali i privatni sektor koji će biti zainteresiran za korištenje ovakve računalne infrastrukture. A o kakvom se zapravo projektu radi i koliko je moćniji od bilo kojega koji trenutačno egzistira u Europi, objasnio je Andrus Ansip, potpredsjednik Europske komisije u odjelu Digital Single Market.

“Ovim projektom pomičemo granice HPC računalne infrastrukture, jer planiramo napraviti super računalo koje će biti 100 puta brže od najmoćnijeg super računala kojega trenutačno imamo u Europi”, rekao je Ansip. Dodao je kako se veličina super računala može mjeriti s onom zrakoplova tipa Airbus ili razvojem Galileo satelita za navigacijske potrebe.

I do sada su super računala koristila u razvoju novih tehnologija, jer se na njima, primjerice, odrađivala računalna simulacija aerodinamike Airbusa A380. Tu su u razvojni testovi automobilske industrije, koja je upravo na HPC infrastrukturi poboljšala produktivnost u razvoju pojedinih modela automobila, pa je tako prosječno vrijeme razvoja novih tehnologija sa 60 mjeseci smanjeno na 24.

Sedam navedenih zemalja će krenuti, ali je prihvaćanje i pridruživanje ovom projektu otvoreno za sve zemlje Europske unije, u bilo kojem trenutku, istaknuto je odmah nakon potpisivanja deklaracije. Razlozi za ovakvo udruživanje su vrlo jednostavni i razumljivi, jer malo koja zemlja na području Europske unije ima sve potrebne resurse da bi ovakav projekt mogla odraditi sama, a na globalnom nivou EU želi biti konkurentna u svim segmentima, stoga je upravo ovakva alijansa ono što može osigurati budućnost nove dimenzije HPC-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti