Počinje potraga za meteoritom u Dalmaciji

Kreće velika potraga za meteoritom u Dalmaciji. Pao je u ponoć 23. veljače. Tijelo iz Svemira veličine je loptice za golf i "preživjelo" je let kroz atmosferu.

Sanja Jurišić | 10.03.2021. / 20:13

Galerija

Ovaj je došao velikom brzinom, do 24 prestao svijetliti i komad, veličine negdje između oraha i mandarine je pao u područje, recimo šire područje grada Drniša, rekao nam je astronom Korado Kolarević.

Nakon putovanja iz Svemira, meteorit je promijenio veličinu.

Tijelo je bilo nešto veće od košarkaške lopte, a po sagorijevanju u atmosferi, od njega je ostalo najvjerojatnije nešto veličine ping-pong loptice, kazao je Dorian Božičević, tajnik Hrvatskog astronomskog saveza.

Na Zemlju svakodnevno padne više od 40 tona materijala. No da će nam nešto od toga pasti na glavu, malo je vjerojatno.

Vjerojatnije je da će se dobiti na lotu, nego dobiti meteorit u dvorište. A poginuti od meteorita, mi možemo na prste jedne ruke nabrojati ljude koji su u povijesti stradali, kaže Kolarević.

Sve što krene prema Zemlji, najčešće izgori na 80-ak kilometara od njezine površine, no ovoga puta meteorit je među nama. I treba ga što prije pronaći.

On nije nikad bio u vlazi, on dolazi iz Svemira, iz jednog jako suhog područja, i sad će naglo piti vodu i bubriti, tako da čim prije ga izvučemo iz prirode, i stavimo ga u suhi dušik, spasit ćemo informacije koje se nalaze u njemu, objašnjava Kolarević.

A one su za znanstvenike iznimno važne. Ekspedicija astronoma u potragu kreće uskoro, meteorit će tražiti i iz zraka, a ako ne uspiju, raspisat će, kažu, i nagradu za onog koji ga pronađe. Ova neuobičajena pojava danas je top tema, pa neki ne gube vrijeme, u potragu kreću traktorom.

Svašta se dešava, svašta se dešava danas. Nije ništa sigurno danas. Nek dođu tražiti, tko im brani, možda su i tu negdi pali oko moje kuće. Evo sad, čim istovarim drva, idem ga tražit, kazao je kroz smijeh Nedeljko iz Kričke pored Drniša.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti