Krila Googlea: Dostava više nikada neće biti ista!

Googleovci imaju ambiciozan plan da već za malo više od godine dana pakete dostavljaju putem bespilotnih letjelica

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.11.2015. / 09:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz Amazona su nedavno najavili kako su počeli s testiranjima bespilotnih letjelica koje će u budućnosti u određenim gradovima dostavljati robu kupljenu putem njihove stranice. Iako još nije poznato kada će njihov servis za dostavu putem dronova službeno postati dostupan, njihova najava jasno je pokazala smjer budućeg razvoja ovog tržišta te u budućnosti možemo očekivati da ćemo sve veći broj stvari – od naručene hrane pa do robe kupljene putem online trgovina, dobivati zračnim putem. Osim Amazona, na vlastitim dronovima rade i brojne druge (tehnološke) kompanije, a jedna od tih kompanija jest i Google koji u sklopu svog 'Projecta Wing' razvija vlastite bespilotne letjelice. Šef ovog projekta Dave Vos na jučerašnjoj konferenciji u Washingtonu najavio je vrlo ambiciozan plan vezan uz dronove te ovaj internetskih div planira s komercijalnom uporabom bespilotnih letjelica već 2017. godine.

To znači da bi u nekim američkim gradovima već za malo više od godine dana 'krila Googlea' mogla dostavljati određene proizvode na kućne adrese. S obzirom kako u SAD-u još nisu finalizirana pravila i zakoni vezani uz uporabu komercijalnih dronova i njihovog korištenja iznad naseljenih područja, na The Vergeu se pitaju na koji način Googleovci misle već 2017. početi s komercijalnom uporabom ovih uređaja. Također, napominju kako još nije testirana niti tehnologija za međusobno komuniciranje dronova (kao i dronova s kontrolom leta i drugim letjelicama) koja bi spriječila nesreće, odnosno sudare bespilotnih letjelica u zraku – ako će jednog dana iznad nas letjeti veliki broj dronova koji će prenositi stvari, uvijek postoji mogućnost njihovog sudara i pada na ljude koje bi mogli ozlijediti ili čak ubiti (već su zabilježeni slučajevi u kojima su dronovi padali na ljude i ozlijedili ih).

Iz Amazona su ranije predlagali da se pravila o dronovima urede tako da bespilotne letjelice kojima ljudi upravljaju iz zabave ili spori komercijalni dronovi mogu letjeti u prostoru visine do 60 metara, dok bi u prostoru od 60 do 120 metara letjeli brzi dronovi koji bi dostavljali robu između skladišta i adrese za dostavu. Iznad toga bio bi određeni dio zračnog prostora u kojem bi letenje bilo zabranjeno, dok bi helikopteri i zrakoplovi letjeli iznad toga. Iako nam se dostava putem dronova i dalje čini prilično futuristička, ako Google ispuni svoje planove, čini se da bi ta budućnost mogla biti puno bliža nego što nam se čini te da bi pakete umjesto poštara, uskoro mogli donositi dronovi.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti