Pazite što i gdje objavljujete: Kriminalci na Dark Webu prodaju i slike selfija

Iako se čini kako samo selfiji za kriminalce nemaju neku, u kombinaciji s drugim podacima mogli bi omogućiti čak i otvaranje bankovnih računa na ime korisnika i, naravno, brzo pražnjenje tih novih računa

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.03.2018. / 13:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na tamnoj strani interneta korisnicima je dostupno gotovo sve od droge, oružja, podataka o bankovnim karticama pa do čak mogućnosti naručivanja ubojstva. No, pored navedenog, sve traženija roba na Drak Webu su i selfiji korisnika koji se prodaju na zatvorenim stranicama i forumima zajedno s drugim podacima kojih su se kriminalci dokopali s računala na koja su provalili.

Iako se čini kako samo selfiji za kriminalce nemaju neku vrijednost koju bi mogli iskoristiti/unovčiti, ovakve fotografije u kombinaciji s drugim podacima koje kriminalci prikupe (osobne iskaznice, drugi bankovni računi, putovnice i slično) mogli bi omogućiti čak i otvaranje bankovnih računa na ime korisnika i, naravno, brzo pražnjenje tih novih računa.

Naime, neke banke danas omogućuju otvaranje računa bez posjete poslovnicama – dovoljno je samo skenirati i poslati osobnu iskaznicu te snimiti selfije kao potvrdu identiteta te su ove opcije posebno popularne u online bankama koje i nemaju poslovnice, već se sve radi putem interneta.

Selfiji korisnika mogu se nabaviti na nekoliko načina – jedan je, naravno, njihovo preuzimanje s društvenih mreža s profila neodgovornih korisnika koji su profile ostavili otvorenima javnosti pa ih svatko može pregledavati, zatim instaliranjem malwarea na telefon te hakiranjem stranicama na kojima korisnici objavljuju fotografije i selfije.

Iz sigurnosne kompanije Sixgill podsjećaju kako su nedavno na javnom serveru pronađeni podaci i skenovi putovnica i slika s osobnih iskaznica velikog broja korisnika FedExa, a iako nema informacija o tome jesu li se hakeri dokopali ovih vrijednih osobnih podataka, ovo je samo jedan od primjera na koje sve načine privatni podaci mogu pasti u ruke kriminalcima koji ih dalje mogu iskoristiti.

Sigurnosni stručnjak Aled Karlinsky iz Sixgilla kaže kako ne smatra problematičnim objavu gomilu selfija na Instagramu, no korisnike upozorava kako moraju biti oprezni pri objavi osobnih podataka s tim selfijima – npr. nikada nemojte objaviti selfije na kojima držite osobnu iskaznicu, a napominje kako nije dobro imati skeniranu osobnu na telefonu jer u slučaju da netko hakira telefon imat će i vaše podatke s osobne iskaznice i slike selfija s telefona, što je u rukama kriminalaca jako opasna kombinacija.

Izvor: The Next Web
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti