Kriza automobilske industrije: Analitičari za 2021. godinu predviđaju gubitke od čak 210 milijardi dolara

Neke tvornice automobila, rade smanjenim pogonom, neke povremeno prekidaju s radom. Razlog je nestašica čipova.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.09.2021. / 14:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nestašici čipova ne vidi se kraj, a koliki je njen utjecaj na brojna globalna tržišta, a ponajviše na tržište automobila, najbolje govore procjene o gubicima prihoda ove industrije za 2021. Prema stručnjacima konzultantske kompanije AlixPartners, nestašica čipova stajat će globalnu automobilsku industriju čak 210 milijardi dolara. Što se proizvodnje automobila tiče, njihove procjene govore da bi s proizvodnih traka moglo izaći čak oko 7,7 milijuna automobila manje nego je planirano.

Slika nije dostupna Hoće li uskoro poskupjeti uređaji poput telefona, tableta i pametnih satova?

Njihove su procjene prilično pesimistične i pokazuju kakva situacija trenutačno prevladava na tržištu. Ono što je također zabrinjavajuće jest što još nemamo odgovora na pitanje kada će kriza s nestašicom čipova završiti i kada će se situacija normalizirati. Za očekivati je da to neće biti niti sljedeće godine - barem tako razmišlja dio analitičara, tako da bi i 2022. trebao obilježiti negativan trend na automobilskom tržištu.

Slika nije dostupna U ukupnim troškovima proizvodnje automobila, udio čipova koji se ugrađuju bit će veći od 20 posto

Kako se situacija na tržištu od lošeg na gore mijenjala tijekom ove godine, najbolje nam pokazuju ranija predviđanja AlixPartnersa. Krajem siječnja, kada su krenule najave o smanjenju proizvodnje automobilskih kompanija, za cijelu godinu prognozirali su da će ih problemi s nestašicom čipova stajati 60,6 milijardi dolara. U svibnju tu su cifru skoro pa udvostručili te su tada govorili o gubicima od 110 milijardi dolara, uz pad proizvodnje automobila od 3,9 milijuna da bi, prema novim predviđanjima, ta brojka skočila na čak 210 milijardi dolara.

Izvor: CNBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti