Kroz društvene mreže rušio rejting filma Angeline Jolie

Civilizacijski pomak koji su napravile društvene mreže u svakodnevnom načinu življenja, izražavanja i opšte komunikacije među ljudima izrodio je mnoge fenomene. Jedan od tih fenomena, ako govorimo o Srbiji, jeste i „alter ego“ popularnog fudbalera Marka Pantelića. Reč je o social networks faci pod imenom „Pantela“ koji je u samom vrhu najposećenijih FB stranica.

Zimo Zimo Vjekoslav Cerovina | 27.02.2012. / 23:04

Kroz društvene mreže rušio rejting filma Angeline Jolie

Civilizacijski pomak koji su napravile društvene mreže u svakodnevnom načinu življenja, izražavanja i opšte komunikacije među ljudima izrodio je mnoge fenomene. Jedan od tih fenomena, ako govorimo o Srbiji, jesu i social profili vezani za lik popularnog fudbalera Marka Pantelića, odnosno, profili kradljivca 'alter ega' Marka Pantelića koji nastupa pod imenom Pantela.  „Pantela“ je u samom vrhu najposećenijih FB stranica sa preko 90.000 fanova.

Pantela je ličnost koja u sebi sažima specijalnu vrstu inteligencije - 'zemunsko-elitnu' i iskustvo globalne fudbalske karijere. Pantela je prepoznatljiv po posebnom načinu izražavanja koji bi se mogao definisati kao polupismeni sleng zemunskog narečja sa hip-hop akcentom. Znači, nije je „nie“, znači je „nači“, moje je „moe“, 'ljomber' je varijacija izraza 'seljober, seljačina',a „tri prsta lokacija vazduh“ je Pantelin opis tradicionalnog srpskog pozdrava.

Pantela svakodnevno opisuje različite dogodovštine fudbalskog života koji vodi i tu su neizostavno i drugi popularni igrači poput Stankele, Vidare, Krasare i Žigare, a jedan od najluđih nadimaka koje je smislio Pantela nosi najbolji teniser sveta, Novak Đoković, koga Pantela zove Đokara.

Jedan od ozbiljnijih uspeha Pantele u afirmaciji svojih fanova koje on naziva „fenovi“ jeste akcija protiv poslednjeg filma Angeline Jolie koji je u Srbiji doživljen kao anti-srpska propaganda, gde je Pantela pozvao na akciju rušenja rejtinga filma „U zemlji krvi i meda“ na popularnom filmskom sajtu IMDB koja je svojevremeno rezultirala niskim rejtingom filma i to sa ocenom čak ispod 2. A to je imalo i uticaj na ukupni uspeh ovog filma, gde je budžet bio 10 miliona američkih dolara, a dosadašnja zarada je jedva prešla 200.000 američkih dolara.

Koncept zasnovan na stereotipu da su 'svi fudbaleri priglupi' uz gomilu humora je u potpunosti osvojio publiku u Srbiji. O Panteli su objavili tekstove vodeći srpski dnevni listovi poput Press-a, Kurir-a...itd.

Pantela ima nešto preko 90.000 „fenova“, a i sam Marko Pantelić je javno podržao i pozdravio Pantelu na jednoj od konferencija za štampu.

Poslednja akcija Pantele je podrška grupi Anonymus i borbi protiv usvajanja ACTA sporazuma u Srbiji.

Vjekoslav Cerovina je novi dopisnik za ZIMO koji će pokrivati startup scenu i događanja u Srbiji. Post će biti prenašan izvorno na srpskom jeziku.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti