Nedavno održan SEE Growth Bootcampu u Zagrebu omogućio je odabranim startupima da u nekoliko dana dobiju konkretnu pomoć i savjete mentora, ali i podršku Microsofta, što će im u budućnosti dobro doći. Kako je istaknuo na konferenciji za medije, startupi su dobili vrijedna znanja - procjenu vrijednosti i razvoj proizvoda, regionalni plan proširenja, pitch trening i praksu te tehničko mentorstvo s Microsoftovim stručnjacima

Tijekom tri dana SEE Growth Bootcampa Zagreb 11 timova startupa u ranoj fazi razvoja imalo je priliku raditi na svom poslovnom planu, proizvodu, tehnologiji, arhitekturi i prodajnim naporima startupa kako bi bili spremni za osvajanje većih i zahtjevnijih tržišta.

Kako bi bilo odabrani za Bootcamp, startupi su trebali ispuniti sljedeće kriterije: proizvod je morao biti barem u statusu MVP (Minimum Viable Product) ili Beta, morali su imati početne poslovne ciljeve, prvi pilot program ili kupce, plan za globalno ili regionalno širenje, strast i odlučnost

U sljedeće dvije godine, Microsoft će globalno uložiti 500 milijuna dolara kako bi startupima ponudio mogućnost zajedničkog nastupa na tržištu i zajedničke prodaje, pružio im pristup vlastitoj tehnologiji te nove prostore koji promiču kolaboraciju diljem lokalnih i globalnih ekosustava. Startup kompanije su nezaobilazni pokretač inovacija, a Microsoft će surađivati s njima i njihovim osnivačima i investitorima kako bi pomogao njihov daljnji rast. Domaći startupi putem sudjelovanja na događanjima kao što je SEE Growth Bootcamp Zagreb mogu steći vrijedna znanja za pripremu vlastitog nastupa na globalnom tržitšu, ali i ostvarivanje financijskih i drugih benefita u programu Microsoft for Startups i sličnim programima, istaknula je Nina Šindija, StartUp Manager u Microsoftu.

Među startupima koji su sudjelovali na SEE Growth Bootcamp Zagreb bili su i Unitfly i Talentlyft.

Unitfly povezuje poslovne potrebe s tehnoloskim rješenjima i inovacijama. Osim impelementacije cloud rješenja, integracija sustava i rješenja u domeni upravljanja informacijama i podacima, Unitfly razvija vlastita rješenja na platformi Microsoft Azure koja se integrariraju s platformom M-Files, istaknuo je Ivan Marković iz tvrtke Unitfly.

SEE Growth Bootcamp pomogao nam je, iako poslovnim modelom nismo " klasicni" startup, da preispitamo I uvidimo poboljsanja za poslovanje tvrtke. Osim izvrsnog poslovnog usmjeravanja, apsolutno smo zadovoljni prilikom da nase Micrsoft Azure proizvode detaljnije razradimo s Microsoft inzenjerima, a to je prilika koju nemate svaki dan, zaključio je Marković.

Microsoft je ponudio 25.000 dolara u kreditima Microsoft Azure odabranim startupima u razdoblju od 12 mjeseci, a startupi mogu računati i na tehničku podršku, pristup alatima za programiranje te dodijeljenom menadžeru.

Nakon radionica, startupi su imali sastanke 1-na-1 s mentorima, duboko promišljajući određene izazove s kojima se startupi najčešće suočavaju i dobivanja pomoći u pripremi jasnog plana međunarodnog širenja i skaliranja.

TalentLyft i Microsoft uspješno surađuju već nekoliko godina. Bili smo sudionici Microsoft Bizspark, te Bizspark Plus programa koji su nam iznimno pomogli u ranoj fazi našeg razvoja. Jako smo zadovoljni što je Microsoft prepoznao naš potencijal i omogućio nam korištenje alata i platformi kad nam je bilo najpotrebnije. Sada ulazimo u novu, zreliju fazu naše suradnje te nam je cilj iskoristiti sve ostale pogodnosti koje nam Microsoft može ponuditi, objasnio je Nikola Biondić iz Talentlyfta te dodao: TalentLyft je sudjelovao na nedavno održanom SEE Bootcamp-u u Zagrebu, gdje je naša voditeljica marketinga Kristina Martić prenijela svoja znanja i iskustva iz područja marketinga i employer brandinga koja su nama bila od iznimnog značaja, a ne sumnjam da će biti od koristi i sudionicima Bootcampa.

Među mentorima su bili mnogi investitori s međunarodnim iskustvom, kao i neki od najstarijih i najpoznatijih akceleratora u regiji koji su doprinijeli ogromnim iskustvom portfelja startupa te uspješnim utemeljiteljima startupa. Upravo su tu mogućnost rada s međunarodnim mentorima sudionici SEE Bootcampa Zagreb istaknuli kao najveću vrijednost ovog trodnevnog programa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju