Krpelji prenose novu opasnu bolest, potencijalno smrtonosnu alergiju na crveno meso

Svjetski liječnici upozoravaju na novi razlog zbog kojeg bi se trebalo zaštititi od uboda krpelja, koji ionako već mogu prenijeti opasne bolesti.

Branimir Vorša | 07.10.2019. / 13:16

Galerija

Krpelji, upozoravaju svjetski liječnici, osim lajmske bolesti mogu prenijeti i potencijalno smrtonosnu alergiju na sve crveno meso. Riječ je o alergiji za koju nema lijeka, a ona uključuje svinjetinu, janjetinu, govedinu i drugo crveno meso (divljač također).

U Velikoj Britaniji zabilježeno je pet slučajeva u kojima su pacijenti razvili ozbiljnu alergiju na crveno meso, koju su dobili nakon uboda krpelja. Za alergiju ne postoji lijek, samo preventivne mjere, a one su potpuno izbjegavanje konzumiranja crvenog mesa.

Upozorenje britanskih liječnika objavljeno je u znanstvenom časopisu Annals of Allergy, Asthma and Immunology. Oni u studiji pojašnjavaju da neki krpelji u sebi nose tip šećera nazvan "alfa-gal" koji se nalazi u većini životinja, ali ne i u primata, među koje spada i čovjek.

Krpelj Bez panike: Dva jednostavna koraka za najsigurnije vađenje krpelja iz kože

Krpelj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Njihovi ugrizi mogu imati teške posljedice za ljude i životinje: Uranila sezona sitnih nametnika koji prenose niz opasnih bolesti

Krpelji alfa-gal pokupe sisajući krv domaćim životinjama ili divljači te ga slinom prenose kad ubodu čovjeka.

Čovjekov imunološki sustav inače ne registrira alfa-gal prilikom normalne konzumacije crvenog mesa jer on prolazi samo kroz probavni sustav.

No kad ga se u čovjekov organizam unese putem krvotoka, i to više puta, imunološki sustav može ga prepoznati kao strano tijelo i proizvesti čitavu vojsku antitijela protiv tog tipa šećera.

To na kraju rezultira reakcijom na crveno meso već i kod samog mirisa, a ona postaje drastično intenzivnija priliukom njegove konzumacije.

Simptomi uključuju osip, bol u trbuhu, oticanje dušnika te čak i anafilaktički šok.

No to nije sve, jer dok većina alergijskih reakcija nastupa trenutno nakon izlaganja alergenu, u ovom slučaju ona izbija tek tri do osam sati nakon konzumacije crvenog mesa, upozoravaju liječnici.

Na kraju upozoravaju na znatan nedostatak osviješćenosti na navedeni alergen te tek 21 posto pravilnih dijagnoza pacijenata unutar godinu dana od javljanja prvih simptoma te alergije.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti