Kupujete li još novine? Izvršni direktor NY Timesa komentirao kada očekuje kraj tiskanog izdanja

Tiskana izdanja sve se manje kupuju, no interes za klasičnim novinama i dalje postoji te Mark Thompson vjeruje da će tako biti sljedećih 10-15 godina.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.08.2020. / 14:43

New York Times (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Gotovo sve što nas zanima danas se u nekoliko klikova mišem ili dodira prstom po ekranu može naći na internetu te u sadržaju uživati na telefonima, tabletima ili računalima. Mnogima, a pogotovo mlađim generacijama odraslima u digitalnom dobu, vjerojatno nema previše smisla trošiti novac na kupovinu tiskanih izdanja novina i čitanja vijesti koje se ionako najčešće mogu besplatno pronaći na internetu.

Apple TV "It`s show time": Apple kreće u napad na potpuno novo tržište

Digitalni mediji, nije teško zaključiti, potpuno će zamijeniti tiskana izdanja i jedino je pitanje kada će se to dogoditi. Novinari CNBC-a odgovor na to pitanje potražili su u razgovoru s izvršnim direktorom NY Timesa Markom Thompsonom, koji se na toj poziciji nalazi od 2012. i uskoro će to mjesto prepustiti Meredith Levien. Prema njegovom mišljenju, tiskano izdanje NY Timesa sigurno će izlaziti još cijelo desetljeće, možda čak i 15 ili malo više godina. Bio bih veoma iznenađen ako se tiska i za 20 godina.

Kao i brojni drugi mediji, NY Times morao je radikalno promijeniti poslovanje i prilagoditi se digitalnom dobu, no Thompson kaže kako bi, zahvaljujući 900 tisuća pretplatnika tiskanog izdanja, novine mogle izlaziti svaki dan i bez jednog jedinog oglasa ostvarivati profit.

Ipak, u skladu s vremenom, a i zbog utjecaja pandemije, proteklih mjeseci sve je veći broj ljudi koji Times čitaju samo u digitalnom izdanju te je prošli kvartal prvi put ukupna digitalna zarada premašila zaradu od printanog izdanja. Pri tome treba napomenuti kako je oglašavanje u tiskanom izdanju u odnosu na isti kvartal godinu dana ranije u minusu više od 50 posto te Thompson sumnja da će se brojke vezane uz oglašavanje ikada popraviti i vratiti na nivo kakav je bio 2019.

Glasovni asistent (Foto: Getty Images) Kome još trebaju novine? Alexa, što se događa u svijetu?

Tijekom posljednjih pet godina broj digitalnih pretplatnika porastao je s milijun u listopadu 2015. na 5,7 milijuna, koliko su imali tijekom drugog kvartala ove godine, a dugoročni plan je - 10 milijuna pretplatnika do 2025. godine.

Izvor: CNBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti