Lansirana prva aplikacija za praćenje kontakata temeljena na zajedničkoj tehnologiji Googlea i Applea

Nisu svi oduševljeni tehnologijom koju su dogovorile dvije najveće tehnološke tvrtke.

Martina Čizmić | 27.05.2020. / 09:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Švicarska je prva zemlja na svijetu koja je iskoristila priliku i upotrijebila zajedničku tehnologiju Googlea i Applea kako bi napravila vlastitu aplikaciju za praćenje kontakata u pandemiji koronavirusa.

Pripadnici švicarske vojske, medicinski radnici i javni zaposlenici imaju pristup novoj aplikaciji SwissCovid, koja bi uskoro mogla biti dostupna i svim ostalim stanovnicima Švicarske.

Međutim, oko 1000 Švicaraca, zahvaljujući pogrešci, uspjelo je preuzeti aplikaciju s trgovine Google Play. Naime, pristup poveznici za preuzimanje aplikacije trebao je biti ograničen samo na određene korisnike koji su spremni dobrovoljno testirati aplikaciju, jer da bi postala javno dostupna, mora proći na glasanju u švicarskom parlamentu. Iako je greška brzo otkrivena, neki su se ipak uspjeli dokopati "neovlaštene" aplikacije. 

Tako će u Švicarskoj, uz vojsku i medicinske radnike, i manji broj civila moći isprobati aplikaciju prije no što tijekom ljeta postane dostupna svima. 

To nije jedina aplikacija koja bi se uskoro mogla naći na tržištu. Prema informacijama koje su dostupne, uskoro bi takvu aplikaciju trebali dobiti i građani Latvije, a na sličnim aplikacijama radi još barem desetak država.

No nisu svi oduševljeni tehnologijom koju su dogovorile dvije najveće tehnološke tvrtke. Naime, da bi aplikacije ispravno radile, odnosno pratile sve kontakte neke osobe, moraju na neki način doći u kontakt s pametnim telefonom toga kontakta.

Aplikacije za praćenje kontakata za to koriste Bluetooth tehnologiju na pametnim telefonima. To znači da Bluetooth veza mora biti stalno uključena na uređaju. No na Appleovim uređajima to nije moguće jer u samom operativnom sustavu postoji ograničenje korištenja Bluetootha ako se ne koristi aplikacija koja ga treba. U prijevodu, osim ako korisnik nema stalno uključenu aplikaciju za praćenje kontakata, ona na Appleovim uređajima baš i neće raditi.

I dok su neke države veoma skeptične prema tehnologiji koju su osmislile i dogovorile dvije najveće tehnološke tvrtke, švicarski tim koji je napravio aplikaciju SwissCovid ima samo riječi hvale. Ističu kako Bluetooth tehnologija nije osmišljena za istovremeno masovno korištenje, ali su inženjeri u Googleu i Appleu uspjeli osmisliti način na koji bi je iskoristili.

Izvor:BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti