Lauc o mogućem uvođenju strožih mjera: "I mjere koje sada imamo su preoštre. Trebamo što prije zaboraviti pandemiju i okrenuti se stvarnim životnim problemima"

Znanstvenik Gordan Lauc komentirao je na svojem Facebook profilu moguće novo postroženje epidemioloških mjera, nakon novog dnev nog porasta novooboljelih u Hrvatskoj. Smatra da su mjere koje su i sad na snazi prestroge.

Branimir Vorša | 05.04.2021. / 12:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Lauc je komentirajući članak objavljen u znanstvenom časopisu Nature o memoriji T stanica nakon izlaganja novom koronavirusu, rekao da je u njemu pokazano da usputni kontakt s malom količinom virusa donosi više koristi od štete, dok izolacija povećava rizik od prenošenja velike količine virusa u zatvorenom prostoru te mogućnost razvoja teškog oblika bolesti.

Pokušao je pojasniti i nesrazmjer u količini novooboljelih i umrlih između zemalja sa strogim mjerama i zemalja koje su dosad imale samo blaže epidemiološke mjere, a njegov komentar prenosimo u cijelosti.

Nije baš lako shvatiti zašto zemlje koje su vrlo rano uvele vrlo stroge mjere na kraju imaju više umrlih od zemalja koje su imale puno blaže mjere. Slovenija i Hrvatska su tu jako dobra usporedba, no imamo još i Češku, Slovačku, Mađarsku, Poljsku, UK itd, na strani 'strogih mjera i puno umrlih' te Švedsku, Dansku i Finsku kao zemlje s puno blažim mjerama i manje umrlih...

Ovaj rad objavljen u vrlo uglednom časopisu Nature Communications donosi jedno od mogućih objašnjenja. Analizirajući oboljele i njihove kontakte znanstvenici su pokazali da ako dođete u kontakt s malom količinom virusa, ne morate se razboljeti, no vaš imuni sustav ipak već počinje razvijati mehanizme zaštite koji će vam pomoći da se obranite ako dođete u kontakt s velikom količinom virusa.

Dakle usputni kontakt s malom količinom virusa negdje na otvorenom, ili tijekom ljeta zapravo donosi više koristi od štete. S druge strane ako se izolirate i tek kada netko od vaših ukućana slučajno negdje pokupi virus i onda vam intenzivnim zajedničkim boravkom u zatvorenom prostoru prenese veliku količinu virusa, vjerojatnost da ćete razviti teški oblik bolesti je puno veća. To je posebice tako tijekom zime kada suhim zrakom u grijanim prostorima inaktiviramo nau mukoznu barijeru što znatno olakšava prolazak virusa kroz našu prvu liniju obrane.

Poznati biokemičar i nobelovac Albert Szent-Gyorgyi rekao je da kada dobar znanstvenik gleda ono što svi gledaju, on vidi i ono što drugi ne vide. Neki od nas su još prošlog ljeta govorili da nije loše to što će se dio ljudi zaraziti tijekom ljeta, kada su simptomi bitno blaži, te da pretjerano stroge mjere više štete nego što koriste. Nažalost neki moji kolege ili nisu dovoljno dobri znanstvenici da bi znali prepoznati ono što nije vidljivo na prvi pogled, ili sulude stroge mjere guraju iz nekog drugog razloga. Sada se ponovo u medijima čuju glasovi onih koji traže stroge mjere. To je potpuno krivo. Čak i ove mjere koje sada imamo su u dobroj mjeri već previše oštre. Dolazi ljepše vrijeme, broj zaraženih će se brzo smanjiti i trebamo što prije zaboraviti na ovu pandemiju i okrenuti se stvarnim životnim problemima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti