I dalje kasne cjepiva za EU, a na tržištu se sada pojavljuju i - lažna. Veliki skandal izbio u zemlji u kojoj se gotovo 500 ljudi cijepilo preko reda

Dok se čeka cjepivo, dobra vijest za sve one koji su preboljeli COVID-19. Austrijski znanstvenici su utvrdili da oni imaju 91 posto manje šanse od zaraze u idućih sedam mjeseci.

Jasmina Bojić | 16.02.2021. / 22:02

Galerija

U svijetu je protiv COVID-19 dosad cijepljeno gotovo 178 milijuna ljudi. Cjepiva je sve više, isporučuje se na sve strane svijeta. No, potražnja daleko nadmašuje ponudu, pa se nastavljaju problemi s isporukama. Europska komisija je objavila da će američka Moderna kasniti s isporukama za veljaču.

Problemi Europske unije s cjepivom ne prestaju. Američka Moderna kasnit će s isporukama. A na tržištu su se počela pojavljivati i lažna cjepiva. U Belgiji su zamijećena navodna cjepiva iz Rusije, stoga su iz Vlade pozvali građane da ni pod koju cijenu ne kupuju cjepiva na ulici, u trgovinama ili preko interneta.

U poljskom zimovalištu Zakopane ovaj vikend organizirane su ulične zabave. U britanskom Birminghamu u ilegalnom klubu zabavljalo se 150 ljudi. Britanci su kaznili i prve četiri osobe koje su prekršile nova pravila o hotelskoj karanteni za putnike iz rizičnih zemalja. Svaka mora platiti deset tisuća funta. Veliki skandal izbio je i zbog nepoštivanja pravila u Peruu.

Naime, 487 osoba, mnogi od njih javni dužnosnici, iskoristilo je svoju poziciju kako bi se cijepilo. Popis cijepljenih proslijeđen je tužiteljstvu. Na sudu je završila i odluka nizozemske vlade o policijskom satu, koji je uveden u borbi protiv koronavirusa. Državi je naloženo ukidanje te mjere.

Dok se čeka cjepivo, dobra vijest za sve one koji su preboljeli COVID-19. Austrijski znanstvenici su utvrdili da oni imaju 91 posto manje šanse od zaraze u idućih sedam mjeseci. To znači da infekcija, barem u kraćem razdoblju, stvara gotovo jednaku razinu zaštite kao cjepivo.

Više o ovoj temi doznajte iz videa u našoj galeriji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti