Lažna vijest o smrti suosnivača Ethereuma "izbrisala" 4 milijarde dolara

Nakon objave ove vijesti počela je masovna prodaja Ethereuma te je tržišna vrijednost ove kriptovalute smanjena za 4 milijarde dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.06.2017. / 09:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vrijednost kriptovaluta poput Bitcoina i Ethereuma ove je godine u kratko vrijeme višestruko porasla te je velik broj ljudi, umjesto u dionice, novac uložio u virtualne valute nadajući se brzoj zaradi. No nakon velikih uspona uslijedili su veliki padovi, a stručnjaci koji prate to tržište upozoravaju kako su takve nestabilnosti tipične za kriptovalute te da i u budućnosti možemo očekivati nagle i velike uspone, ali i još veći pad vrijednosti Bitcoina i Ethereuma.

Dok inače tako velike minuse i pluseve možemo pripisati nestabilnosti tržišta, početkom ovog tjedna vrijednost Ethereuma srušila je lažna vijest o smrti suosnivača digitalne valute Vitalika Buterina.

Vijest da je Buterin poginuo u prometnoj nesreći prvo je objavljena na 4Chanu i brzo se proširila internetom, nakon čega je veliki broj korisnika počeo s prodajom svojih udjela te digitalne valute te je ukupna tržišna vrijednost Ethereuma pala za čak 4 milijarde dolara. Kako bi zaustavio daljnji pad vrijednosti digitalne valute, putem Twittera se oglasio i sam Buterin te je fotografija koju je objavio smirila situaciju i rasprodaju Ethereuma.

Zanimljivo je kako je na fotografiji Buterin objavio niz brojeva kojima dokazuje da je živ. Radi se o blockchain zapisu koji je sastavni dio sustava digitalnih valuta, a koji nastaje u trenutku nastanka digitalne valute (u ovom slučaju Ethereuma). Tako je svatko mogao provjeriti da je zapis nastao nakon što je objavljena vijest o Buterinovoj smrti, čime je ujedno dokazao kako je vijest lažna.

Cijela situacija još je jednom pokazala nestabilnost digitalnih valuta te kako lako Bitcoin i Ethereum mogu biti podložni tržišnim manipulacijama, a na Fortuneu napominju da, iako je moguće da je netko na 4Chainu ovu vijest objavio kao šalu (iako je teško zamisliti da bi se netko tako šalio sa smrću osobe), vjerojatnije je da je ovdje riječ o potezu kojim se željelo utjecati na tržište.

Ethereum je i prije ove lažne vijesti i velikog gubitka vrijednosti zadnjih 10 – 15 dana u minusu, dok je mjesecima prije toga bilježio strelovit rast.

Izvor: Fortune
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti