Lažnu WhatsApp aplikaciju preuzelo više od milijun ljudi

Oni korisnici koji su ju instalirali na prvi pogled nisu ni primijetili da se radi o lažnoj aplikaciji, sve dok im nisu počele iskakati reklame.

Martina Čizmić | 06.11.2017. / 15:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Više od milijun ljudi preuzelo je s Google Play Storea aplikaciju WhatsApp koja na prvi pogled izgleda poput omiljene aplikacije za dopisivanje, no zapravo je lažna aplikacija.

"Update WhatsApp Messenger" koja se pojavila na Google Playu na prvi pogled izgleda kao legitimna nadogradnja WhatsAppa. Čak je pod autore potpisan "WhatsApp Inc".

No, otkriveno je kako su kibernetički kriminalci iskoristili trik kojim su aplikaciju prikazali kao pravu WhatsApp aplikaciju i tako prevarili i korisnike i Google.

Oni korisnici koji su ju instalirali na prvi pogled nisu ni primijetili da se radi o lažnoj aplikaciji, sve dok im nisu počele iskakati reklame.

Stručnjaci za sigurnost zasad nisu primijetili da je u lažnom WhatsAppu skriven kakav maliciozni kod, no upozoravaju kako oglasi koji se pojavljuju mogu izazvati dodatne troškove zbog prijenosa podataka, kao i voditi na sumnjive stranice.

Zanimljivo je kako se taj propust dogodio unatoč Googleovim pojačanim naporima da ukloni sve sumnjive aplikacije iz Google Play Storea.

Čak su upotrijebili i umjetnu inteligenciju kroz sustav Play Protect kako bi osigurali da korisnici na raspolaganju imaju zaista sigurne aplikacije.

Bez obzira na sve to, korisnici bi trebali biti oprezni prilikom preuzimanja aplikacija, pa čak i onih s Google Play Storea.

Izvor: Reddit

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti