Lenovo je objavio da je lansirao alat koji će korisnicima pomoći da sa svojih laptopa uklone Superfish. Superfish je adware program, koji je dolazio predinstaliran na Lenovo potrošačkim računalima, a korisnike je izlagao malicioznim napadima.

Ovaj je adware prethodnih dana bio jedna od glavnih tema, a stvari su se pogoršale kada su sigurnosni istraživači otkrili i objavili lozinku koja bilo kome omogućuje otključavanje autorizacije i savladavanje web enkripcije računala.

S ovom lozinkom i odgovarajućim softverom, korisnik koji se nalazi na istoj Wi-fi mreži kao i korisnik zaraženog Lenovo računala, mogao bi ga špijunirati i instalirati malware u podatke.

Ovaj će alat korisnicima omogućiti da automatski izbrišu Superfish aplikaciju i iz web browsera uklone certifikaciju.

"Radimo sa kompanijama McAfee i Microsoft kako bismo Superfish softver i certifikaciju stavili u karantenu ili ih uklonili korištenjem najmodrnijih alata i tehnologija. Ova je akcija već započela i automatski će ispraviti probleme čak i kod korisnika koji nisu svjesni da ovaj problem postoji", istaknuli su iz Lenova

Superfish je prisutan na Lenovo laptopima prodanim između rujna 2014. godine i siječnja 2015., iako Lenovo tvrdi da Thinkpad modeli nisu isporučeni s ovim adwareom.

Izvor/Foto: TheVerge/Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju