Lenovo prikazao tablet koji se može preklopiti i upotrebljavati kao telefon

Folio izgleda kao tablet koji radi na Androidu, no može se preklopiti i umjesto kao 7,8 inčni tablet, upotrebljavati kao klasičan smartphone s dijagonalom ekrana od 5,5 inča

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.07.2017. / 11:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Već dugo vremena tehnološke kompanije pokušavaju razviti jedinstveni uređaj koji će se koristiti i kao telefon i kao tablet – dosadašnje su rješenje phableti, no ipak je riječ o kompromisu jer iako su njihovi ekrani veliki (npr. posljednji modeli imaju ekrane veće od 6 inča), dijelu korisnika oni ipak ne mogu zamijeniti tablete s ekranima od 8 ili više inča.

Umjesto takvog kompromisnog rješenja već neko vrijeme razvijaju se uređaji sa savitljivim ekranima koji se mogu preklopiti, odnosno mogu se upotrebljavati kao tableti s velikim ekranima, a kada se preklope, oni postaju klasični pametni telefoni. Dosad još nije predstavljen niti jedan konkretan uređaj takvog preklopnog telefona, ali ekipa iz Lenova na Lenovo Tech Worldu koji je održan u San Franciscu pokazala je da su sve bliže finalnom proizvodu.

Njihov proizvod za koji još nije poznato kada će se i hoće li se uopće pojaviti na tržištu (prvi koncept ovog uređaja prikazan je prošle godine) zove se Folio te se može koristiti kao tablet dijagonale ekrana od 7,8 inča (rezolucija iznosi 1920x1440 piksela), a pokreće ga procesor Snapdragon 800 i Googleov Android. No, njegov se ekran može preklopiti i koristiti kao pametni telefon s dijagonalom ekrana od 5,5 inča, pri čemu se sve ikone i aplikacije automatski prilagođavaju novim dimenzijama ekrana.

Naravno, kao što su phableti preveliki u odnosu na klasične pametne telefone i ne mogu se nositi u svakom džepu, tako i ovaj Lenovov uređaj ima problema s dimenzijama te je, kada se preklopi, puno deblji u odnosu na ostale pametne telefone. U Lenovu će sigurno nastaviti s razvojem ovakvih hibrida između tableta i telefona te u budućnosti želimo vidjeti sličan uređaj koji će biti puno tanji i koji će imati najmoderniji odnosno najjači hardver, te bi ovakav hibrid mogao privući veliki broj korisnika. Ipak, za takav uređaj trebat ćemo sačekati još neko vrijeme, a osim Lenova na sličnim hibridima rade i kompanije poput Samsunga i drugih.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti