LG i HERE razvijat će sustave za autonomna vozila

LG i HERE sklopili su partnerstvo usmjereno razvoju nove generacije telematskih rješenja za autonomna vozila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.12.2017. / 08:05

LG i Here (Foto: LG) (Foto: LG)

Tehnološke i automobilske kompanije već se neko vrijeme pripremaju za radikalne promjene na automobilskom tržištu na kojem će tehnologija "preuzeti" volane od ljude te će vozilima upravljati samo softver. Za autonomnu budućnost priprema se i LG koji je sklopio partnerstvo s kompanijom HERE specijaliziranom za pružanje usluga lociranja i digitalnih karata te je njihova suradnja usmjerena razvoju nove generacije telematskih rješenja za autonomna vozila. Telematika je grana industrije koja uključuje telekomunikacije i informatiku te koja osigurava sigurnost vozila i dodatne funkcije poput navigacije, utvrđivanja lokacije, slanja hitnih informacija putem različitih komunikacijskih tehnologija kao što su GPS i DMB mreže, Bluetooth, Wi-Fi i mobilna komunikacija.

Kada bude potpuno razvijena, telematika će kao komunikacijsko čvorište imati ključnu ulogu u autonomnim vozilima – senzori u ADAS sustavima, koji se sastoje od kamera, radara i svjetlosnog zamjećivanja "skeniraju" okruženje i šalju podatke u cloud zajedno s informacijama o vozilima u blizini prikupljenim putem sustava V2X (Vehicle-to-Everything). Sve prikupljene informacije višestruko se analiziraju i prosljeđuju u telematske sustave vozila za formiranje prilagođenih instrukcija za vožnju.

LG i Here (Foto: LG) (Foto: LG)

LG je još od 2013. predan razvoju rješenja nove generacije koja nude izuzetno precizne kartografske informacije, dok je HERE vodeći svjetski pružatelj kartografskih podataka i usluga lociranja u automobilskoj industriji, čija je tehnologija ugrađena u više od 100 milijuna vozila. HERE radi i na razvoju HD live karata koje podržavaju ADAS sustave i rješenja za automatiziranu vožnju te LG i HERE ovu tehnologiju namjeravaju implementirati u zajedničko rješenje za proizvođače automobila koje prepoznaje sve ceste i okolne značajke kao što su crte na kolniku, znakovi za zaustavljanje, pješački prijelazi, znakovi za ograničenje brzine i semafori.

Uzbuđeni smo što možemo predstaviti novi standard za rješenja na području autonomnih mobilnih komunikacija u suradnji s tvrtkom HERE koja ima nenadmašnu tehnologiju navođenja automobila, rekao je Lee Woo Jong, predsjednik kompanije LG Vehicle Components. S partnerima kao što je HERE, LG može nastaviti unapređivati sljedeću generaciju tehnologija kod povezanih automobila te tako pomoći pripremiti njihove proizvođače za eru autonomne vožnje.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti