Ljubav prema nafti je jača: Samo 4 posto Amerikanaca ima električno vozilo, a tek 10 posto razmišlja o njegovoj kupnji

Električna vozila izumljena su u 19. stoljeću, puno prije benzinaca, napominje Gallup, a postala su iznimno popularna u proteklih deset godina zahvaljujući Teslinoj električnoj floti i prijelazu tradicionalnih proizvođača automobila u svijet električnih modela.

Hina | 13.04.2023. / 09:17

Kupovina automobila, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Tek nešto više od 10 posto Amerikanaca ozbiljno razmišlja o kupnji električnog vozila, pokazalo je Gallupovo istraživanje, signalizirajući da zelena tehnologija još nije osvojila vozače u SAD-u, unatoč ambicioznim planovima i poticajima.

Samo četiri posto Amerinaca ima električno vozilo, pokazala je Gallupova anketa, a njih 12 posto ozbiljno razmišlja o kupnji.

Njih 43 posto možda bi moglo razmisliti o kupovini u budućnosti, a gotovo isti postotak otklanja tu mogućnost.

Električna vozila, ilustracija U zimskim uvjetima doseg električnih automobila pada i do trećine

Električna vozila izumljena su u 19. stoljeću, puno prije benzinaca, napominje Gallup, a postala su iznimno popularna u proteklih deset godina zahvaljujući Teslinoj električnoj floti i prijelazu tradicionalnih proizvođača automobila u svijet električnih modela.

Iako su znatno skuplja od vozila na fosilna goriva, zagovornici tvrde da su bolji izbor, gledano iz financijske perspektive, zbog dugoročnih ušteda na gorivu i manjih troškova održavanja, ali i iz perspktive zaštite okoliša, budući da ne ispuštaju štetne plinove, navodi agencija.

Amerikanci pak u većini ne prihvaćaju taj argument, pokazala je anketa, uz ocjenu 60 posto ispitanika da električna vozila vrlo slabo pomažu u borbi protiv klimatskih promjena ili uopće ne pomažu u rješavanju tog problema.

Pogrešne prognoze

Anketa je pokazala i da su vlasnici električnih automobila i oni koji ozbiljno razmišljaju o njihovoj kupnji većinom stariji od 35 godina, fakultetski obrazovani, žive u zapadnom dijelu SAD-a, u kućanstvu s godišnjim primanjima većim od 100 tisuća dolara.

Električni automobili, ilustracija Problem koji tek treba riješiti: Što s baterijama za električne automobile kad prestanu raditi?

Mlađi pak dominiraju među ispitanicima koji bi ih mogli kupiti u budućnosti.

Prema planovima administracije predsjednika Joea Bidena, električni automobili trebali bi do kraja desetljeća čini polovinu prodaje, Kalifornija je odredila da do 2035. nijedno prodano novo vozilo ne smije ispuštati štetne plinove, a neki proizvođači izbacuju benzince iz ponude.

U takvoj situaciji teško je prognozirati u kojoj će mjeri Amerikanci uopće moći birati između benzinaca i električnih vozila, ali podatak d 41 posto onih koji ne žele o tome ni razmišljati pokazuje da će Washington, Kalifornija i kompanije imati teškoća u provedbi planova, napominje Gallup.

No, ankete pokazuju i da se građani nekada griješe u prognozama, ističe agencija, podsjetivši da je još 2000. četvrtina Amerikanaca bila uvjerena da nikada neće imati pametni telefon.

Punjenje električnog automobila, ilustracija S novom tehnologijom električni automobili mogli bi skladištiti energiju

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti