U zimskim uvjetima doseg električnih automobila pada i do trećine

Udaljenost koju električni automobili mogu prijeći zimi s punom baterijom do trećine je manja nego što se reklamira, objavio je britanski časopis.

Hina | 20.03.2023. / 14:18

Električna vozila, ilustracija (Foto: Getty Images)

Britanski magazin 'What Car?' testirao je desetak električnih automobila po hladnom vremenu.

Funky Cat First Edition kineskog proizvođača Ora je među anailziranim automobilima imao najveću razliku između proklamiranog i stvarnog dometa, piše agencija dpa.

Električni automobili, ilustracija Problem koji tek treba riješiti: Što s baterijama za električne automobile kad prestanu raditi?

On je prošao samo 209 kilometara prije no što je stao, što je oko 33 posto manje nego se reklamira (311 kilometara). Drugu najveću razliku, 32 posto, imao je Renaultov Megane E-Tech.

Najprecizniji domet imala je Nissanova Ariya, s 16 posto razlike, a na drugom mjestu je Teslin Model Y s 18 posto.

Svi automobili imali su punu bateriju te su preko noći ostavljeni vani, na temperaturama između 0 i 2 stupnja, prije no što su bili voženi na lokaciji za testiranje koja simulira stvarne uvjete na različitim vrstama cesta.

Sve veći broj ljudi posjeduje ili razmišlja o kupnji električnih automobila i stoga je važno da razumiju prednosti i nedostatke ove tehnologije, posebno koliko daleko će se moći kretati između punjenja, rekao je Will Nightingale, voditelj testnog tima britanskog magazina.

Iako se zna da hladno vrijeme negativno utječe na performanse i učinkovitost baterije – pogotovo ako se koristi sustav grijanja automobila – testiranje stvarnog dometa koje provodi What Car? osmišljeno je kako bi kupcima automobila pružilo najjasnije moguće razumijevanje koliko će kilometara u pravilu moći prijeći u britanskim zimskim uvjetima, rekao je.

Mercedes-Benz Mercedes gradi pogon za recikliranje baterija iz probnih vozila i akumulatora

Unatoč tome što ne odgovaraju službenim brojevima, jasno je da mnogi od ovih električnih automobila još uvijek imaju prednost jer su na jeftiniji pogon od benzinskih ili dizelskih ekvivalenata, pod pretpostavkom da ih možete puniti kod kuće, zaključio je Nightingale. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti