Mercedes gradi pogon za recikliranje baterija iz probnih vozila i akumulatora

Prva faza radova na pogonu trebala bi krenuti u prosincu, a završetak se očekuje nekoliko mjeseci kasnije, ovisno o pregovorima s državom.

Hina | 04.03.2023. / 12:02

Mercedes-Benz (Foto: Afp)

 Njemački proizvođač luksuznih automobila Mercedes-Benz službeno je u petak otvorio radove na gradnji pogona za recikliranje baterija u Kuppenheimu na jugu Njemačke.

Pilot tvornica imat će godišnji kapacitet od 2.500 tona i osiguravat će materijal za proizvodnju više od 50.000 baterijskih modula za nova Mercedes-Benzova električna vozila.

Kompanija će reciklirati baterije iz probnih vozila i iz akumulatora i mogla bi i povećati obujam proizvodnje na srednji i dulji rok, ovisno o uspjehu pilot-projekta.

Prva faza radova na pogonu trebala bi krenuti u prosincu, a završetak se očekuje nekoliko mjeseci kasnije, ovisno o pregovorima s državom.

Slika nije dostupna Zbog poreznih poticaja Tesla će prebaciti dio proizvodnje baterija iz Njemačke u SAD

Tvornica u Kuppenheimu već je osigurala struju iz obnovljivih izvora, a njezina gradnja financira se u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta njemačkog ministarstva gospodarstva i zaštite klime.

Šaljemo važan znak inovativne snage u Baden-Württembergu i Njemačkoj na području održive elektromobilnosti, rekao je član upravnog odbora Mercedes-Benza za proizvodnju i upravljanje opskrbnim lancem Jörg Burzer.

Ministrica okoliša, klime i energije u Baden-Württembergu Thekla Walker rekla je da joj je drago što Mercedes-Benz promiče temu kružnog gospodarstva.

To je iznimno važno, s obzirom na ograničenu dostupnost važnih i traženih sirovina, poput litija, kobalta i nikla, dodala je Walker.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti