LM3D Swim – prvi isprintani automobil

Već od sljedeće godine moći će se prednaručiti prvi automobil za masovnu proizvodnju napravljen korištenjem 3D tehnologije, a njegova isporuka kreće tijekom 2017.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.11.2015. / 08:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što smo vidjeli nekoliko modela kuća koje su isprintane s 3D printerima, startup kompanija Local Motors prošle godine predstavila je i prvi isprintani automobil namijenjen masovnoj proizvodnji – LM3D Swim. Ovaj električni automobil koristi oko 75 posto dijelova koji su napravljeni korištenjem 3D printera, ali u budućnosti planiraju povećati broj dijelova koje će printati na čak 90 posto. Iako je Local Motors ovaj automobil predstavio puno ranije, tek su prošlog tjedna najavili njegovu masovnu proizvodnju te će sljedeće godine početi s printanjem nekoliko verzija Swima, a početak službene prodaje možemo očekivati tijekom 2017. godine i njegova cijena iznosit će od 53 tisuće dolara.

Prije toga, Local Motors morat će dovršiti tvornicu u Knoxvilleu koja bi svoja vrata trebala otvoriti krajem ove godine i u kojoj će se izrađivati ovi automobili, a potrebno je poduzeti i još jedan korak bez kojeg neće imati dozvolu za njihovu prodaju – test sudara. LM3D Swim još nije bio na ovom testu, no iz Local Motorsa uvjereni su da neće biti problema za njihov automobil te da će dobiti tu dozvolu na vrijeme, no ako i budu kasnili s dobivanjem dozvole, onda će malo odgoditi prednarudžbe za svoj automobil. Prednost 3D tehnologije jest brzina, ali i mogućnost prilagodbe različitih dizajna tako da će na osnovnoj platformi biti moguće jednostavno mijenjati dizajn automobila ovisno o željama kupaca.

Iz ove su kompanija već najavili kako LM3D Swim neće biti njihov jedni automobil napravljen korištenjem 3D tehnologije, već u budućnosti (vjerojatno ovisno i o potražnji za ovim vozilom) namjeravaju proizvoditi, odnosno printati automobile koristeći tri različite platforme. Bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti potražnja za ovim vozilom i hoće li njegov prodajni (ne)uspjeh utjecati i na druge kompanije koje bi tradicionalni način proizvodnje također mogle zamijeniti s 3D printerima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti