Loše vijesti za Apple: Prvi puta u povijesti očekuje se pad prodaje iPhonea

Sve više analitičara predviđa da će Apple tijekom 2016. prvi puta prodati manje telefonu u odnosu na prijašnju godinu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.12.2015. / 11:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Od kada je 2007. Steve Jobs predstavio iPhone, prodaja Appleovog telefona svake je godine rasla te je ovaj uređaj postao njihov najvažniji proizvod koji im donosi milijarde dolara profita. Najveći uspjeh zabilježili su nakon prošlogodišnjeg predstavljanja iPhonea 6 i 6 Plus koji je donio bolji hardver i, što je većina korisnika dugo vremena tražila – veće ekrane. Iako su se u ovoj kompaniji nadali kako će s novim modelima iPhonea ostvariti još bolju prodaju i zaraditi još više novca, sve više analitičara predviđa kako bi u fiskalnoj 2016. godini (koja je započela u listopadu ove godine) Apple po prvi puta mogao prodati manje iPhonea u odnosu na godinu ranije.

Tako su iz Morgan Stanleya početkom ovog tjedna predvidjeli smanjenje isporuka iPhonea u ovoj fiskalnoj godini, a slično su potvrdila i dva analitičara s Wall Streeta koji su, na temelju najava o smanjenoj zaradi kompanije Dialog Semiconductor (koja razvija komponente za Appleove telefone i tablete), predvidjeli smanjenje prodaje iPhonea u nadolazećim kvartalima. Iz Morgan Stanleya prvo su govorili kako će Apple u fiskalnoj godini (koja završava u rujnu 2016.) prodati oko 247 milijuna komada iPhonea, a sada su ta predviđanja smanjili na 218 milijuna, dok su ranija predviđanja za kalendarsku godinu govorila o 252 milijuna prodanih telefona, no ta brojka sada je smanjena na 224 milijuna. Ako se ova predviđanja pokažu točnima, to će biti velika stvar i veliki udarac za Apple koji bi mogao rezultirati smanjenjem zarade i padom cijena dionica Applea, komentirali su na Business Insideru. Iz analitičke kompanije Stifel kažu kako je do sada postajala velika povezanost između zarade Dialoga i broja isporuka Appleovih pametnih telefona – iz ove su kompanije ranije predviđali kako će Apple u posljednja tri mjeseca ove godine prodati oko 74,7 milijuna pametnih telefona, dok su sada ta predviđanja smanjili i vjeruju kako će se ta brojka kretati između 68 i 80 milijuna prodanih primjeraka.

Iz Credit Suissea također predviđaju smanjenje prodaje iPhonea za početak sljedeće godine – umjesto dosadašnjih 55 milijuna prodanih primjeraka, sada očekuju oko 50 milijuna prodanih komada u prva tri mjeseca 2016. Tim Cook ranije je odbacio glasine o smanjenju prodaje iPhonea te je napomenuo kako veliki broj korisnika Androida prelazi na iPhone, a podsjetio je i na veliki potencijal na tržištima u razvoju, ponajviše u Kini kao razloge zbog kojih vjeruje da neće doći do pada prodaje. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti