Lozinke polako odlaze u povijest! Google najavio veliku promjenu u načinu prijave na Gmail i druge servise

Iz Googlea su najavili kako u budućnosti za prijavu u njihove servise više neće biti obavezna samo lozinka, već i dodatni stupanj zaštite - potvrda u dva koraka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.05.2021. / 09:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nadamo se kako će jednog dana ukradene lozinke postati stvar prošlosti, zato što će i same lozinke postati prošlost, najavili su iz Googlea veliku promjenu u načinu na koji će se korisnici u budućnosti prijavljivati u njihove servise. U objavi na službenom blogu podsjetili su kako su upravo lozinke najveća prijetnja online sigurnosti korisnika jer se teško pamte, a lako kradu. Upravljanje lozinkama je komplicirano te mnogi koriste iste lozinke za više različitih servisa pa ako se hakeri dokopaju jedne lozinke, imat će pristup većem broju osobnih informacija.

Slika nije dostupna Savjeti za sigurnost: U nekoliko koraka zaštitite svoj Gmail i račun na Googleu

Jedno od rješenja s kojim se povećava sigurnost korisničkih računa jest potvrda u dva koraka. Riječ je o sigurnosnom mehanizmu uz koji je, pored lozinke, potrebno na još jedan način potvrditi prijavu na svoj mail, profil na društvenim mrežama itd. Najčešći način na koji se to radi jest upisivanjem koda koji se prilikom prijave dobije na mobilni telefon. Dakle, ako se netko i dokopa vaše lozinke, samim njenim upisivanjem neće moći pristupiti profilu jer neće imati taj dodatni kod koji vam Google (ili neka druga kompanija) šalje na vaš telefon.

Iz Googlea su jučer objavili kako uskoro namjeravaju korisnicima automatski aktivirati potvrdu u dva koraka (dvostupanjsku autentifikaciju). To će prvo napraviti samo za one račune koji su pravilno konfigurirani te imaju sve potrebne podatke za dodatnu autentifikaciju prilikom prijave na Googleove profile, no s vremenom ta bi se opcija trebala proširiti na sve korisnike.

Kibernetička sigurnost (Foto: Getty Images) Hakeri mogu brzo i jednostavno provaliti u Gmail i druge servise čak i ako koristite dvostupanjsku autentifikaciju

Dok mnogi već koriste takav način prijave, nekima će ovo biti velika promjena jer će svaki put prilikom prijave u Gmail ili neki drugi Googleov servis morati posegnuti za svojim mobilnim uređajem s kojim će potvrditi svoj identitet. Također, iz tvrtke su najavili kako razvijaju naprednu sigurnosnu tehnologiju u samim mobilnim uređajima kako bi ta potvrda u dva koraka bila što sigurnija.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti