Savjeti za sigurnost: U nekoliko koraka zaštite svoj Gmail i račun na Googleu

Google korisnicima omogućuje brojne načine na koji se može povećati sigurnost njihova računa - iskoristite ih.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.11.2020. / 08:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ovaj tjedan objavljeno je kako su u javnost procurile informacije o brojnim korisničkim imenima i lozinkama kojih su se hakeri dokopali u kibernetičkim napadima, a među njima nalaze se i podaci brojnih korisnika iz Hrvatske. Kao i uvijek nakon takvih napada, sigurnosni stručnjaci objavljuju upozorenja o što sigurnijem korištenju podataka na internetu te savjete kako se zaštititi od potencijalnih hakerskih napada.

Kako veliki broj korisnika diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj koristi neke od Googleovih usluga - od Gmaila preko Chromea, karata, YouTubea do Diska itd., nije naodmet spomenuti neke od načina s kojima možete povećati sigurnost vaših Googleovih usluga.

Prvi korak koji trebate poduzeti jest pogledati opciju sigurnosne provjere vašeg računa na Googleu. Tu možete saznati koristite li za prijavu za druge servise i stranice neke lozinke koje su ugrožene (tj. kojih su se u prijašnjim napadima dokopali hakeri), odnosno koristite li iste lozinke za različite servise i stranice tako da ih možete odmah promijeniti. Također, tu možete saznati i brojne druge informacije o vašem računu koje na istom mjestu možete urediti i promijeniti kako bi povećali sigurnost vašeg računa. Ipak prvi i najvažniji korak te zaštite je - lozinka.

Snažna šifra i potvrda u dva koraka

Sigurnosni stručnjaci često spominju kako je dobro povremeno promijeniti šifru kako bi, ako je vaša lozinka provaljena u prošlosti, spriječili potencijalne napade i pristup vašim podacima. Pravila za lozinke su jasne - puno znakova, uključujući mala i velika slova, brojeve i različite znakove. Također, možete upisati i nekakav izraz ćete lako zapamtiti, a hakeri ga neće lako otkriti, ali ga možete napraviti složenijim - npr. CitamV1jest!naZiMu.

Svakako se preporučuje i korištenje opcije potvrde u dva koraka - ako se netko dokopa vašeg korisničkog imena i lozinke ima sve što mu je potrebno da pristupi vašem mailu, odnosno brojnim privatnim podacima, osim ako za pristup Googleu ne postavite jaču zaštitu. Ta je zaštita autentifikacija u dva koraka tako da, pored same šifre upišete i kod koji će vam Google poslati na telefon. Dodatno zaštititi svoj mail možete tako da kliknete na svoj Googleov račun, kliknete na opciju “sigurnost” s lijeve strane te nakon toga odaberete opciju “potvrda u dva koraka”. Također, možete odabrati i opciju uporabe svog telefona tako da, nakon upisivanja maila, na telefon dobijete obavijest koju je potrebno potvrditi.

Još jedna opciju o kojoj treba voditi računa jest povratak u svoj račun za slučaj nekakvih problema - na svojim pametnim telefonima u aplikaciji za Gmail, odnosno putem spomenute opcije sigurnosne provjere na webu obavezno popunite podatke za prijavu i oporavak. Ako dođe do problema i npr. zaboravite lozinku ili vam netko uđe u profil te promjeni lozinku pa više ne možete pristupiti svom računu, ovo je opcija koja će vam omogućiti ponovni pristup podacima i Gmailu. Dakle, tu možete postaviti telefonski broj, email adresu, sigurnosno pitanje te uređaje putem kojih je moguće vratiti se u Gmail u slučaju problema. Ako još niste, uredite ove postavke što prije, kako poslije ne bi imali problema u slučaju gubitka šifre ili hakiranja računa.

Još jedan savjet jest da provjerite uređaje u koje ste prijavljeni - putem iste opcije sigurnosne provjere povremeno provjerite popis uređaja s kojima ste se prijavili, odnosno na koje ste prijavljeni sa svojim Googleovim računom. Ako neki od tih uređaja ne prepoznajete ili se želite odjaviti s njih, na istom mjestu to možete odmah i napraviti.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti