Ludost ili novi smjer svemirske tehnologije: Skandinavska tvrtka u svemir šalje satelit napravljen od šperploče

Satelit teži samo jedan kilogram i ima dimenzije 10 x 10 x 10 centimetara, ali je opremljen selfie štapom za stvaranje povijesnih fotografija.

Martina Čizmić | 14.06.2021. / 11:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svako slanje satelita u Zemljinu orbitu za sobom neizbježno povlači i pitanje svemirskog smeća. Jer ne samo da se odbacuju komadi rakete koja lansira satelit, već i sam satelit po prestanku rada postaje svemirsko smeće.

No jedna skandinavska tvrtka to želi promijeniti i dokazati kako je moguće izrađivati satelite od održivih materijala. Tako su osmislili WISA Woodsat, nanosatelit veličine tek 10 centimetara, čija je površina napravljena od šperploče.

Finska tvrtka Arctic Astronautics osmislila je ovaj satelit, koji teži tek jedan kilogram i napravljen je od jednostavnih materijala (šperploče i aluminijskih spojeva), sa željom da njihov satelit potakne svemirsku tehnologiju prema korištenju više ekoloških i obnovljivih materijala.

Temeljni materijal za šperploču je breza, a koristimo materijale koje možete pronaći u bilo kojoj trgovini građevinskim materijalom, pojasnio je glavni inženjer Artics Astronautics i jedan od suosnivača tvrtke Samuli Nyman.

Glavna je razlika u tome što je obična šperploča prevlažna za korištenje u svemirskim uvjetima. Stoga ju stavljamo u posebnu vakuumsku komoru kako bismo ju isušili. Također, nanosimo tanki sloj aluminijeva oksida, koji bi trebao smanjiti neželjena isparavanja iz drveta u svemiru, a istovremeno ga štititi od erozije. Testirat ćemo i druge premaze i lakove na dijelovima drveta, dodao je Nyman.

Maleni satelit bit će opremljen senzorima poput onih za mjerenje atmosferskog pritiska, kako bi se mjerilo stanje samog satelita.

I baš kao svaki pravi pionir u svemiru, ovaj će satelit imati selfie štap te nekoliko kamera koje će snimati satelit u svemiru. Nadaju se da će konačne fotografije biti spektakularan pogled na satelit i svemir oko njega.

U planu je da Woodsat krene na svoje povijesno putovanje prije kraja ove godine.

Uspiju li u tome, Finci će preteći Japance, koji su prvi najavili slanje drvenog satelita u svemir, ali je njihov rok za slanje 2023. godina.

Izvor: ESA

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti