Luka Ploče postaje pametna luka zahvaljujući milijun eura europskog novca

Uvođenje 5G tehnologije promijenit će način na koji luka radi.

Martina Čizmić | 07.12.2023. / 14:07

Luka Ploče (Foto: Luka Ploče)

Luka Ploče uskoro će postati pametna luka zahvaljujući implementaciji 5G tehnologije na svom području. 

Kako su istaknuli iz same luke, njihov projekt "Unaprjeđenje javnih usluga luke Ploče putem implementacije 5G povezivosti", koji provode Lučka uprava Ploče i Markoja, odabran je za sufinanciranje Europske komisije u iznosu od 958.125 eura u sklopu drugog kruga CEF2 Digital poziva namijenjenog uvođenju sigurne, zaštićene i održive 5G mreže u zemljama članicama.

Lučka uprava Ploče javna je neprofitna organizacija koja upravlja lukom Ploče, najvećom hrvatskom lukom i ovaj projekt predstavlja prvi korak da ona postane ujedno i prva pametna luka u Hrvatskoj povezana 5G mrežom. To podrazumijeva automatizaciju procesa i senzoriku, koje će promijeniti način na koji luka radi, a sve s ciljem postizanja dodatne konkurentnosti Luka Ploče i daljnjeg smanjenja ugljičnog otiska luke.

Naš je zadatak strateški razvijati luku Ploče ulaganjima u infrastrukturu kako bismo u promjenjivim geopolitičkim okolnostima maksimalno podigli razinu konkurentnosti. Tehnologija je danas nezamjenjiva komponenta toga, a 5G zbog svojih tehničkih karakteristika predstavlja velik iskorak i prekretnicu u procesima i operacijama, poručio je Tomislav Batur, ravnatelj Lučke uprave Ploče, koja djeluje u aspektima upravljanja, izgradnje i korištenja luke Ploče.

XtoB roadshow Tvrtke još nisu svjesne što sve mogu napraviti pomoću 5G tehnologije

Svjetsko tržište pametnih luka brzo raste i neke projekcije pokazuju da će 2027. godine vrijediti 5,7 milijardi dolara, što predstavlja trostruki rast u svega pet godina. Trend je rezultat rastućeg prometa i pritiska na povećanje efikasnosti lučkih operacija, kao i potrebe da se smanje emisije CO2. Luka Ploče najveća je hrvatska luka, a zahvaljujući ovome uskoro i prva hrvatska pametna luka koja će biti povezana 5G mrežom, poručio je Hrvoje Livaja, predsjednik Uprave Luka Ploče d.d., koja ima koncesiju na prostoru luke.

Tvrtka Markoja, u sklopu projekta, osigurava privatnu 5G Standalone (SA) mrežu, koja je preduvjet za implementaciju tehnologija kao što su AI, računalni vid i videoanalitika, proširena/virtualna stvarnost (AR/VR) te udaljeno upravljanje dronom i drugim strojevima. Cilj je podići razinu digitalizacije i automatizacije lučkih poslovnih procesa većom sigurnosti rada i učinkovitijim poslovanjem u skladu s ESG kriterijima.

Kao vlasnik 5G spektra na regionalnoj razini u devet županija Republike Hrvatske, Markoja planira aktivno sudjelovati u kreiranju tržišta privatnih 5G mreža za razne industrijske vertikale i pametne zajednice. Ponosni smo što je Europska komisija prepoznala inovativnost ovog projekta, koji će afirmativno utjecati na primjenu 5G tehnologije i u Hrvatskoj i u cijeloj Europskoj uniji. Iako je sam proces prijave na fond tehnički i administrativno zahtjevan, zahvalni smo što smo mogli računati na tako pouzdane partnere i ostvariti uspješan rezultat u kratkom roku, ističe Boris Markoja, direktor i član Uprave Markoja d.o.o.

Podsjetimo, ovo je jedan od dva projekta koja se sufinanciraju u Hrvatskoj, od ukupno 42 odobrena projekta iz 18 država članica, u koja će se uložiti ukupno 260 milijuna eura. Ujedno je ovo jedini projekt iz Hrvatske koji je Europska komisija odobrila u sklopu fonda 5GSC od ukupno 14 odobrenih u cijeloj Uniji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti