Luka Ploče postaje prva pametna luka u Hrvatskoj

Implementacija 5G tehnologije Luki Ploče omogućiti da poslovne procese radi brže i s manjim utjecajem na sami okoliš te sigurnije.

Martina Čizmić | 14.03.2024. / 16:13

Luka Ploče (Foto: Luka Ploče)

Luka Ploče postat će prva luka u Hrvatskoj koja će, zahvaljujući europskim sredstvima implementirati 5G povezivost i tako postati "pametna luka. Naime, tijekom projekta koji će trajati 30 mjeseci, na području luke Ploče bit će uvedena sigurna, zaštićena i održiva 5G mreža.

Cilj projekta je povećati razinu i kvalitetu javnih usluga koje pruža Lučka uprava Ploče postavljanjem privatne 5G mreže na području pomorske luke Ploče, omogućujući vrhunsku povezanost i obradu velikih količina podataka, kao i njihovo dijeljenje, što je ključno za preciznu i brzu analitiku. U okviru projekta postavit će se mrežna infrastruktura i pripadajuća oprema za uvođenje privatne i samostalne 5G mreže na području Luke Ploče te implementirati tri inovativna slučaja uporabe podataka s intenzivnim korištenjem podataka: uvođenje sustava lociranja u stvarnom vremenu (RTLS), nadzor i evidencija manipulacije teretom te prevencija incidenata.

Želimo strateški razvijati luku Ploče ulaganjima u infrastrukturu, kako bismo u promjenjivim geopolitičkim okolnostima maksimalno podigli razinu konkurentnosti. Tehnologija je danas nezamjenjiva komponenta toga, a 5G zbog svojih tehničkih karakteristika predstavlja veliki iskorak i prekretnicu u procesima i operacijama, poručio je Tomislav Batur, ravnatelj Lučke uprave Ploče, koja djeluje u aspektima upravljanja, izgradnje i korištenja luke Ploče.

Implementacija 5G tehnologije Luki Ploče omogućiti da poslovne procese radi brže i s manjim utjecajem na sami okoliš te sigurnije.

Instalacija i pokretanje privatne 5G SA mreže kao i implementacija inovativnih načina prikupljanja, obrade i transfera podataka u konačnici će omogućiti optimizaciju prometa i logističkih procesa u lučkom području, povećati ukupnu sigurnost svih dionika u luci te poboljšati prevenciju – u skladu s poslovanjem unutar ESG normi. Kao vlasnik 5G spektra u devet županija Republike Hrvatske, tvrtka Markoja prepoznala je vrijednost ovog projekta te planira i dalje aktivno sudjelovati u kreiranju tržišta privatnih 5G mreža za razne industrijske vertikale i pametne zajednice, dodao je  Boris Markoja, direktor i osnivač tvrtke Markoja.

 Ovo je jedan od samo dva projekta koja se sufinanciraju u Hrvatskoj, od ukupno 42 odobrena projekta iz 18 država članica u koja će se uložiti čak 260 milijuna eura. Ujedno je riječ o jedinom projektu iz Hrvatske koji je Europska komisija odobrila u sklopu fonda „5G za pametne zajednice” (5GSC).
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti