Ma kakva kriza?! Apple prodao rekordan broj iPhonea i u 3 mjeseca okrenuo više od 110 milijardi dolara

Samo od prodaje iPhonea u posljednja tri mjeseca prošle godine Apple je ostvario prihod od 65 milijardi dolara, a ostvario je rast prodaje u svim kategorijama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.01.2021. / 11:31

Tim Cook i Mac Pro (Foto: AFP)

U prvoj polovici godine situacija za tehnološke kompanije (kao i za cijeli svijet) izgledala je poprilično katastrofalno i apokaliptično. Karantene i privremena obustava rada u kineskim tvornicama gdje se proizvodi i sastavlja većina svjetske potrošačke elektronike ukazivali su da bi ovo mogla biti godina za zaborav koju treba samo preživjeti.

Slika nije dostupna I u Appleu su iznenađeni: Slaba potražnja za najjeftinijim iPhoneom, korisnici traže skuplje modele

To se možda može reći za brojne globalne kompanije za koje je 2020. bila devastirajuća, no ne i za Apple. Američki tehnološki div godinu je završio na najbolji mogući način ostvarivši cifre o kojima u ožujku ili travnju nisu mogli ni sanjati. Naime, u posljednja tri mjeseca 2020. godine, Apple je ostvario dvoznamenkasti rast u svim segmentima poslovanja te su prihodi dosegli nevjerojatnih više od 111 milijardi dolara za razdoblje od listopada do prosinca.



Posebno impresivni rezultati zabilježeni su na tržištu pametnih telefona. Od prodaje telefona, ponajviše posljednje generacije iPhone 12 - čija je prodaja počela kasnije u odnosu na prošle godine, ostvareno je skoro 60 posto ukupnih prihoda. U odnosu na prošlu godinu prodaja telefona skočila je za 17 posto, čime su ostvareni prihodi od 65,6 milijardi dolara. S obzirom na to da Apple više ne objavljuje brojke prodanih telefona, moramo se osloniti na podatke analitičkih kompanija koji su razliku po broju prodanih uređaja, no slažu se u jednom - Apple je u posljednjem kvartalu prodao rekordan broj telefona.

Slika nije dostupna Otkriveni noviteti koje Apple priprema za ovogodišnje modele iPhonea


Prema Counterpointu, broj prodanih iPhonea iznosio je 82 milijuna, dok su podaci IDC-a još bolji i kažu da je Apple prodao 90,1 milijun pametnih telefona, najviše u povijesti za jedan kvartal. Iako su i ove brojke nevjerojatne, u razgovoru za CNBC prvi čovjek kompanije Tim Cook rekao je kako su one mogle biti još bolje da u nekim dijelovima svijeta trgovine nisu bile zatvorene zbog pandemije. Da nije bilo pandemije i zatvaranja, čini se kako bi se broj prodanih iPhonea mogao približiti nevjerojatnoj brojci od čak 100 milijuna telefona u kvartalu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti