Ma kakvi robotski psi: Kinezi razvili robotskog štakora i nadaju se da će ga se koristiti u misijama potrage i spašavanja

Kineski znanstvenici se nadaju da bi njihov robotski štakor mogao biti koristan za probijanje kroz uske praznine tijekom misija potrage i spašavanja. Kažu da su štakori bili ključna inspiracija za mnoge programere kada je u pitanju robotika.

Branimir Vorša | 24.04.2022. / 11:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Robotske verzije životinja posljendjih godina su sve popularnije i dosad ih je puno razvijeno. Sada su znanstvenici s Pekinškog instituta za tehnologiju predstavili najnoviju robotsku životinju - robotskog štakora.

Četveronožni bot, nazvan SQuRo može čučati, stajati, hodati, puzati i okretati se baš kao pravi štakor, a može čak nositi teret jednak 91 posto vlastite težine.

Kineski znanstvenici se nadaju da bi SQuRo mogao biti koristan za probijanje kroz uske praznine tijekom misija potrage i spašavanja. Kažu da su štakori bili ključna inspiracija za mnoge programere kada je u pitanju robotika.

Štakori koji žive u špiljama privukli su veliku pozornost zbog svoje agilnosti i prilagodljivosti bez premca. Uloženo je puno napora pokušavajući oponašati morfologiju ili karakteristike kretanja štakora, objasnili su kineski znanstvenici u radu objavljenom u znanstvenom časopisu IEEE.

Štakori su vješti u guranju kroz uske prostore zahvaljujući izduženom vitkom tijelu i okretnosti. Kako bi razvili SQuRo, znanstvenici su proučavali tijela i pokrete štakora, izgrađujući dugu i fleksibilnu kralježnicu, baš poput one kod prave životinje.

Tijekom terenskih testova, SQuRo je uspio proći kroz nepravilan prolaz širine niti devet centimetara, prijeći prepreku od 3 centimetra i popeti se uz nagib od 15 posto.

QuRo može postići stabilno kretanje čak i nakon nošenja tereta jednakog 91 posto vlastite težine, što pokazuje njegovu superiornu nosivost u usporedbi s drugim malim četveronožnim robotima, objasnili su istraživači.

Znanstvenici se nadaju da bi njihov robotski štakor jednog dana mogao biti iskorišten za pomoć u misijama potrage i spašavanja.

Ove sposobnosti omogućuju SQuRo-u da agilno prolazi kroz uske prostore i neravne terene i obavlja zadatke, poput otkrivanja ili transporta u relevantnim scenarijima, ističu.

To nije prvi put posljednjih mjeseci da su kineski znanstvenici za svoju robotiku crpili inspiraciju od životinje.

U siječnju je kineska vojska predstavila ogromnog robotskog jaka, dovoljno snažnog da nosi do 160 kilograma tereta i koji se kreće brzinom od 10 kilometara na sat.

Taj robot se pak može nositi sa svim vrstama cestovnih i vremenskih uvjeta, navodi kineski državni list People's Daily.

Kad uđe u uporabu, pridružit će se vojnicima kineske vojske u logističkim i izvidničkim misijama u složenim okruženjima uključujući snježna polja, pustinje i planine.

Misije će uključivati ​​rad u udaljenim pograničnim regijama, kao i u visokorizičnim borbenim zonama, prema izvješćima kineskih državnih medija.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti