Macronova pljuska Trumpu: Uveli digitalni porez kojim će velikim IT tvrtkama uzeti barem 500 milijuna eura godišnje

Prema nekim procjenama, to bi u francusku državnu blagajnu moglo donijeti oko 500 milijuna eura godišnje, a primjenjivat će se retroaktivno od početka 2019. godine.

Martina Čizmić | 11.07.2019. / 12:57

Galerija

Francuski parlament prihvatio je prijedlog uvođenja "digitalnog poreza" kojim bi se oporezivale velike IT tvrtke. No osim što bi taj porez u francusku državnu blagajnu mogao donijeti 500 milijuna eura godišnje, mogao bi navući i bijes američkog predsjednika Donalda Trumpa. 

Emanuel Macron i Mark Zuckerberg Europa priprema bolan udarac za velike IT tvrtke

Naime, nakon što je Francuska objavila prijedlog zakona prema kojem bi se oporezivali prihodi velikih tehnoloških tvrtki poput Googlea, Facebooka, Amazona i sličnih, a koje mahom dolaze iz SAD-a, Trump je naredio pokretanje istrage.

Kako je potvrdio Robert Lighthizer iz američke trgovinske komore, istraga bi trebala otkriti uvode li Francuzi namjerno novi porez samo zbog američkih tvrtki te zaslužuje li to "američku odmazdu" u obliku uvođenja carina.

U međuvremenu je francuski parlament prihvatio prijedlog "digitalnog poreza" koji predviđa da sve tehnološke tvrtke koje imaju prihode veće od 845 milijuna dolara na svjetskoj razini, a posluju i u Francuskoj, plate 3 posto poreza na prodaje koje ostvare u toj zemlji.

Prema nekim procjenama, to bi u francusku državnu blagajnu moglo donijeti oko 500 milijuna eura godišnje, a primjenjivat će se retroaktivno od početka 2019. godine.

Uvođenje digitalnog poreza moglo bi otvoriti vrata i drugim europskim državama za uvođenje sličnog poreza, a što bi moglo zadati glavobolje velikim američkim tehnološkim tvrtkama.

 Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti