Velike IT tvrtke poput Amazona, Facbooka, Googlea i Applea uskoro bi se mogle naći na udaru europskih poreznika.

Naime, u Francuskoj je predložen porezni zakon koji bi, umjesto dobiti oporezivao prihode velikih kompanija. Zakon je prošao donji dom parlamenta, a da bi stupio na snagu mora biti prihvaćen i u gornjem domu.

Zakon predviđa oporezivanje tehnoloških kompanija koje na svjetskoj razini prihoduju više od 750 milijuna eura, odnosno u Francuskoj više od 25 milijuna eura. Francuzi procjenjuju kako bi tako svake godine mogli ubrati dodatnih 500 milijuna eura.

No već je izazvao zanimanje i drugih zemalja u Europi. Tako je kandidat za britanskog premijera, Boris Johnson, već izrazio potporu uvođenju takvog zakona i u Velikoj Britaniji.

Ideja iza oporezivanja prihoda je veoma jednostavna - uzeti komad kolača koji državama izmiče jer velike tehnološke tvrtke svoje poreze pokušavaju smanjiti različitim dogovorima i ugovorima.

Tehnološke kompanije najčešće izbjegavaju plaćati velike poreze jer organiziraju prodaju kroz podružnice u zemljama u kojima su porezi niži (kao što je Irska). Njihove podružnice potom prihode prijavljuju na temelju usluga koje pružaju glavnim kompanijama, zbog čega su prijavljeni rezultati znatno niži.

Uvedu li Francuska i Velika Britanija takve zakone, za njihovim bi se primjerom mogle povesti i druge zemlje u Europi, a to bi u konačnici moglo biti veoma skupo za tehnološke tvrtke. 

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju