Mailovi otkrili pozadinu Microsoftove investicije teške 10 milijardi dolara: Bili su u strahu od Googlea

Mailovi koje su razmjenjivali zaposlenici Microsofta, uključujući i Satyu Nadellu i Billa Gatesa, otkrili su proces koji se odvijao u kompaniji prije nego su uložili 10 milijardi dolara u OpenAI.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.05.2024. / 09:03

Satya Nadella (Foto: Microsoft)

U sklopu jedne istrage američkog ministarstva pravosuđa protiv Googlea, ovaj tjedan otkriveni su mailovi koje su razmjenjivali Microsoftov izvršni tehnički direktor Kevin Scott, CEO tvrtke Satya Nadella te Bill Gates. Ti mailovi pokazuju zabrinutost, a mediji spominju čak i ljubomoru ekipe iz Microsofta zbog činjenice kako je Google značajno ispred njih po pitanju razvoja umjetne inteligencije.

Apple logo Tim Cook pregovora s OpenAI-jem o korištenju umjetne inteligencije u Appleovim telefonima i tabletima

Scott je u mailovima posebno naglasio Microsoftove probleme oko kopiranja Googleova jezičnog modela BERT koji dešifrira značenje riječi unutar rečenica. Scott je napisao da, iako su imali okvire za takav model, trebalo im je oko pola godine za njegovo treniranje. Kao razlog naveo je naprednu infrastrukturu za treniranje koju su tada njihovi konkurenti imali, dok je Microsoft po tom pitanju značajno zaostajao. Zanimljivo, Microsoftov tehnički direktor na početku nije bio impresioniran onime što Google i OpenAI rade na polju razvoja umjetne inteligencije, no brzo je promijenio mišljenje i postao je jako, jako zabrinut kada je shvatio koliko je Google ispred Microsofta po pitanju razvoja jezičnih modela i treniranja AI-a.

On smatra kako je Google, zahvaljujući ranim AI modelima, uspio stvoriti prednosti u odnosu na Bing, a posebno je bio fasciniran opcijom automatskog dovršavanja rečenica u Gmailu koju je još 2019. godine nazvao “zastrašujuće dobrom”.

Vodećim ljudima kompanije u mailovima je objasnio kako Microsoft, u odnosu na konkurenciju, po pitanju strojnog učenja zaostaje više godina te je spomenuo “zanimljiv rast” OpenAI-a, DeepMinda i Google Braina.

Nadella je njegov mail proslijedio Microsoftovoj financijskoj direktorici Amy Hood te joj je napisao kako je to razlog zašto želi da “to naprave”, pri čemu je mislio na investiciju u OpenAI. Ubrzo nakon toga, 2019. godine, Microsoft je uložio čak 10 milijardi dolara u startup Sama Altmana koji tada nije bio poznato ime široj javnosti. Ostalo je, kako su komentirali na Engadgetu, povijest. OpenAI nikog nije ostavio ravnodušnim predstavljanjem AI chatbota ChatGPT, a Microsoft je nastavio s ulaganjima u tu tvrtku koja su do sada narasla na 13 milijardi dolara.

Googleov novi kampus Google će uložiti više od 100 milijardi dolara u razvoj umjetne inteligencije

Microsoft je imao veliki koristi od suradnje s Altmanovom tvrtkom pa je tako implementirao njihove AI modele u svoje Office aplikacije, tražilicu Bing, web-preglednik Edge pa i u same Windowse. Zbog toga, naglašavaju na Engadgetu, na Microsoft se sada gleda kao na jednog od lidera na području umjetne inteligencije, što pokazuje koliko su se stvari promijenile od 2019. i mailova koje su čelni ljudi kompanije razmjenjivali.

Što se budućnosti tiče, Satya Nadella je već najavio kako će fokus za 2024. godinu, ali i dalje biti na dvije stvari - prva je, naravno, umjetna inteligencija, a druga je sigurnost.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti