Tim Cook pregovora s OpenAI-jem o korištenju umjetne inteligencije u Appleovim telefonima i tabletima

U novim generacijama Appleova hardvera i softvera veliki naglasak bit će stavljen na umjetnu inteligenciju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.04.2024. / 10:58

Apple logo
Apple logo (Foto: Afp)

Apple je ubacio u veću brzinu po pitanju razvoja umjetne inteligencije koja bi trebala biti značajno implementirana u nadolazeću verziju njihova mobilnog operativnog sustava, kao i u sljedeću generaciju iPhonea. Kompanija razvija i testira vlastite velike jezične modele, no razmišljaju i o suradnji s drugim tvrtkama i korištenju njihove tehnologije.

iPhone 14 Pro Max Apple bi u iPhoneu mogu koristiti Googleovu umjetnu inteligenciju

Nedavno je tako objavljeno kako Tim Cook pregovara s Googleom vezano uz korištenje njihova AI alata Gemini na kojem bi bile bazirane AI opcije bazirane u iOS-u 18. No u izvještaju američkih medija prošlog mjeseca naglašeno je kako i dalje postoji mogućnost da pregovori između Applea i Googlea propadnu te da se na kraju Apple okrene Googleovom konkurentu na ovom polju - OpenAI-u.

Prema posljednjim informacijama koje su objavljene na Bloombergu, upravo se to dogodilo te Apple sada o potencijalnom partnerstvu razgovara s Altmanovom kompanijom.

Ako kompanije na kraju ipak postignu dogovor, ChatGPT bi mogao pokretati nove AI opcije koje će Apple predstaviti u nadolazećoj verziji operativnog sustava za telefone i tablete te namjeravaju integrirati njihove AI alate u svoje mobilne uređaje. S obzirom na to da Cook svake godine predstavljanja novi iOS tijekom lipanjske konferencije WWDC (iako je konačna verzija dostupna tek u rujnu), nije im ostalo previše vremena za dogovor.

Prema nekim ranijim izvještajima, Apple bi navodno mogao koristiti OpenAI-jevu tehnologiju za korištenje AI chatbota na iPhoneu, a trenutačno nije poznato hoće li on zamijeniti Siri ili će se pojaviti kao potpuno novi virtualni asistent za korištenje na telefonima i tabletima ove tvrtke. Postoji mogućnost da će, barem na početku, ChatGPT pokretati samo neke od AI opcija na iPhoneu te bi se s vremenom ta suradnja proširila, odnosno OpenAI-jeva umjetna inteligencija bila bi dostupna u većem broju opcija.

Jony Ive s iPadom u ruci Legendarni Appleov dizajner i Sam Altman traže milijardu dolara za razvoj iPhonea umjetne inteligencije

Ono što je zanimljivo, barem prema analitičaru Marku Gurmanu, jest da Apple nije odustao niti od Googlea, odnosno njihove umjetne inteligencije te i dalje razgovaraju s njima o korištenju Geminija. Osim ove dvije kompanije, Apple pregovara i s Baiduom, kineskom tvrtkom čiju umjetnu inteligenciju žele koristiti na tom tržištu na kojem u posljednje vrijeme imaju sve većih problema.

Izvor: Neowin 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti