Apple bi u iPhoneu mogu koristiti Googleovu umjetnu inteligenciju

Apple pregovora s Googleom o korištenju njihova Geminija u iPhoneu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.03.2024. / 13:17

iPhone 14 Pro Max (Foto: Afp)

Apple je u posljednje vrijeme djelomično prebacio svoj fokus na umjetnu inteligenciju i razvoj te tehnologije s kojom prilično zaostaje u odnosu na konkurenciju poput Microsofta, Googlea, OpenAI-a itd. Svima u kompaniji jasno je kako taj trend ne smiju zanemariti te se sve više govori o Appleovim AI opcijama koje možemo očekivati na novim generacijama telefona i operativnog sustava.

Gemini Korisnici ismijavaju Google: Evo što se dogodi kada se AI trenira u woke duhu

Kako je riječ o kompaniji koja dugo vremena dominira tehnološkim tržištem (iako više nije najvrjednija tvrtka na svijetu) te ima neke od najboljih inženjera i stručnjaka, može se očekivati da bi mogli brzo pohvatati konce što se tiče umjetne inteligencije te da bi njihovi AI proizvodi i usluge mogli uskoro postati konkurentni najjačim tvrtkama.

No čini se da razvoj AI-a ipak ne ide tako brzo i učinkovito kako su mnogi mislili. Apple testira svoj veliki jezični model Ajax, dok je zaposlenicima dostupan njihov chatbot Apple GPT, no prema posljednjim informacijama koje je objavio poznati analitičar Mark Gurman, Appleova AI tehnologija prilično je inferiorna u odnosu na tehnologiju konkurenata.

Zbog toga je, prema Gurmanu, Apple ušao u pregovore s Googleom o korištenju njihove umjetne inteligencije. Dok kompanija i dalje namjerava koristiti vlastitu tehnologiju unutar nadolazeće verzije mobilnog operativnog sustava iOS 18, žele iskoristiti Googleov Gemini za neke opcije koje će se pokretati direktno na uređajima umjesto na cloudu. Npr. na temelju jednostavnog tekstualnog upita Gemini bi na iPhoneu mogao pisati eseje, generirati fotografije itd.

Sundar Pichai Nakon nove pogreške koja ih je stajala 90 milijardi dolara, sve su glasniji zahtjevi za smjenom šefa Googlea

Treba naglasiti da, iako su razgovori između ta dva tehnološka diva još uvijek aktivni, i dalje nije postignut nekakav dogovor. Čak postoji mogućnost da pregovori na kraju propadnu, a u tom slučaju Apple bi se mogao okrenuti konkurentnim poput npr. OpenAI-a (što bi bilo posebno zanimljivo s obzirom na to da je ta tvrtka značajno povezana s Microsoftom) ili Anthropa. Ako Apple i Google ipak pronađu zajednički jezik, službene informacije o tome neće se objaviti sve do lipnja, odnosno do Appleove godišnje konferencije za developere WWDC. Na toj konferenciji Apple obično predstavlja softverske novitete i informacije o novim opcijama svojih operativnih sustava, pa isto očekujemo i ove godine.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti