Očekivanja su jako velika: Iz Applea najavili datum konferencije na kojoj bi trebali predstaviti svoju AI strategiju

Apple ne može ignorirati umjetnu inteligenciju te bi na skorašnjoj konferenciji saznati njihove planove na ovom polju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.03.2024. / 16:21

Tim Cook (Foto: Afp)

Apple godinama slijedi sličnu taktiku oko predstavljanja novih verzija softvera i hardvera. Svake godine tako u lipnju održavaju konferenciju za developere WWDC na kojoj se, među inim, najavljuju nove verzije operativnih sustava za mobilne uređaje i računala, dok je rujan vrijeme za najvažniji događaj godine i predstavljanje iPhonea i Apple Watcha. Ove godine situacija je malo drukčija pa će velika pažnja ljubitelja Applea i analitičara bit će usmjerena upravo na lipanjsku konferenciju, a iz Cookove kompanije ovaj su tjedan objavili i vrijeme njena održavanja. Bit će to od 10. do 14. lipnja, s tim da je keynote, odnosno glavno predavanje najavljeno za prvi dan.

iPhone iPhone će napokon dobiti opciju koju Androidi imaju već 15 godina

Upravo bi na tom keynoteu Tim Cook i ostali direktori iz kompanije trebali najaviti novu strategiju kompanije koja je usmjerena na umjetnu inteligenciju. Apple u odnosu na konkurente značajno kaska na ovom polju te do sada nisu predstavili vlastiti AI alat namijenjen javnosti, već zu razvili chatbot za interne potrebe tvrtke. Također, prema posljednjim informacijama, odlučili su se na partnerstva s konkurentskim kompanijama, odnosno korištenje njihove tehnologije koja bi na iPhoneu omogućila korištenje napredne AI.

Već smo pisali o potencijalnoj suradnji s Googleom, iako nije isključeno da bi na kraju mogli surađivati sa Samom Altmanom i njegovom kompanijom OpenAI. Na kineskom tržištu spominje se potencijalna suradnja s Baiduom.

Prema Bloombergu, postoji mogućnost da bi Apple mogao koristiti AI tehnologiju spomenutih partnera za opcije umjetne inteligencije bazirane na cloudu, dok bi za generativne AI opcije na samom uređaju koristili vlastitu tehnologiju koju razvijaju. Upravo zato što još nije poznato što Apple namjerava napraviti, odnosno koju će strategiju koristiti za korištenje umjetne inteligencije na svojim uređajima, nadolazeća se konferencija iščekuje s velikom znatiželjom i interesom.

Tužba Amerika protiv Applea: Ministarstvo pravosuđa podiglo tužbu zbog monopola na tržištu pametnih telefona

Osim toga, Apple će na ovoj konferenciji predstaviti i nove verzije operativnog sustava za svoje telefone, tablete i računala, a upravo zbog implementacije AI-a mediji već mjesecima govore kako će softver za iPhone dobiti najveće promjene u povijesti.

Iako je fokus na softveru, ne treba se iznenaditi i ponekom hardverskom novitetu pa se tako spominju novi modeli slušalica - entry level model AirPodsa te nova generacija slušalica AirPods Max.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti