iPhone će napokon dobiti opciju koju Androidi imaju već 15 godina

Nova nadogradnja operativnog sustava za iPhone donosi opcije koje Googleov operativni sustav ima od početka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.03.2024. / 15:35

iPhone (Foto: Afp)

Apple je tijekom proteklih nekoliko godina uveo značajne promjene u svoj operativni sustav, ponajviše u izgled zaključanog i početnog ekrana. Trebale su proći godine i godine dok je Apple omogućio widgete koji donose više informacije o aplikacijama na početnom ekranu, dok je na zaključanom ekranu sada moguće prikazati puno više korisnih informacija, a ono što je najvažnije jest da je Apple korisnicima dao veću kontrolu nad tim prikazom.

iPhone 14 Pro Max Apple bi u iPhoneu mogu koristiti Googleovu umjetnu inteligenciju

S novom verzijom svog mobilnog operativnog sustava, čije službeno predstavljanje očekujemo početkom lipnja ove godine, Apple bi trebao napraviti još jedan korak dalje u omogućavanju personalizacije početnog ekrana. Korisnici iPhonea tako bi trebali dobiti jednu opciju koju, naglašavaju na ZDnetu, Androidi imaju već - 15 godina. Trenutačno, kada postavljate aplikacije ili widgete na početni ekran iPhonea, one zauzimaju cijeli ekran te na njemu nema praznog prostora. Ako izbrišete neku aplikaciju s ekrana, to će se mjesto popuniti sljedećom aplikacijom koja se nalazi na sljedećem ekranu (osim u slučaju posljednjeg ekrana naravno).

Na Androidu korisnici mogu odabrati koliko će aplikacija ili widgeta biti na ekranima, odnosno kako će urediti početni zaslon. Dakle, mogu cijeli početni zaslon ispuniti widgetima i aplikacijama ili mogu staviti samo one najvažnije tako da je ostatak ekrana prazan.

S iOS-om 18 i korisnici Apple bi napokon trebali dobiti tu mogućnost. Dakle, jednom kada ova verzija bude dostupna (dok je predstavljanje novih verzija iOS-a obično u lipnju, nove verziju najčešće postanu dostupne tek u rujnu), korisnici iPhonea na svojim će ekranima napokon moći ostaviti prazna mjesta. Iako to svakako nije revolucionarna promjena, nema sumnje da će je mnogi korisnici pozdraviti.

App Store Ako na duže vrijeme otputujete iz Europe, nećete moći koristiti neke opcije na iPhoneu

Informacije o novim opcijama iOS-a objavio je poznati analitičar Mark Gurman s Bloomberga, a zanimljivo je kako on tvrdi da na ovu nadogradnju softvera u Appleu gledaju kao na jednu od svojih najvećih, ako ne i najveću nadogradnju operativnog sustava u povijesti tvrtke. Pored spomenute veće personalizacije ekrana, nova verzija iOS-a trebala bi donijeti i veću implementaciju umjetne inteligencije u Appleove telefone.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti