Velika vijest za korisnike Appleovih uređaja: AI donosi možda i najveće promjene softvera za iPhone u povijesti

Što sve pripremaju trebali bi saznati na redovnoj godišnjoj konferenciji za developere WWDC.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.01.2024. / 15:31

iPhone (Foto: Afp)

Ovo bi mogla biti godina koja će donijeti radikalne promjene na Appleov pametni telefon. Ono što je posebno zanimljivo je da te promjene uopće neće biti vezane uz hardver te od novih modela telefona koje će Tim Cook predstaviti u rujnu ne treba očekivati nekakve revolucionarne novitete za iPhone. Te promjene prvenstveno su vezane uz trgovinu aplikacijama i softver.

Apple iPhone 15 Mrežom već kruže glasine oko telefona koje će Apple predstaviti sljedeće godine

O App Storeu i mogućnosti implementacije trgovina trećih strana na iPhone i iPad već smo pisali. Iako im se Apple protivi, riječ je o promjeni koju mora uvesti zbog europske regulative, čime će se promijeniti način distribucije aplikacija još od predstavljanja App Storea.

Drugi veliki novitet koji bi mogao donijeti značajne promjene na iPhone odnosi se na operativni sustav iOS. Apple svake godine predstavlja novu verziju iOS-a te je ove godine vrijeme za njegovu 18. verziju. Prema Marku Gurmanu, jednom od najpoznatijih analitičara koji prate ovaj brend, iOS 18 mogao bi biti jedna od najvećih, ako ne i najveća nadogradnja Appleova mobilnog operativnog sustava u povijesti. Gurman je još prije nekoliko mjeseci govorio o velikim planovima te kompanije za novi iOS, a sada je ponovio kako su očekivanja velika i prvenstveno su vezana uz, naravno, umjetnu inteligenciju. Iako Gurman kaže da, pored implementacije AI-a, Apple priprema još dosta toga, jasno je kako će upravo ova tehnologija biti u prvom planu.

Riječ je o “ambicioznim promjenama” u cijelom iOS-u, kako je to na nedavnom sastanku poručio zaposlenicima jedna od direktora u kompaniji Craig Federighi.

Svi detalji nisu poznati i ne treba ih očekivati prije lipnja, kada će kompanija službeno predstaviti iOS 18, no zahvaljujući Gurmanu znamo dio onoga što možemo očekivati. On kaže kako će Appleova glasovna asistentica, zahvaljujući novoj implementaciji umjetne inteligencije, postati još pametnija i korisnija. Također, Apple će integrirati AI u svoju aplikaciju poruka pa će korisnici unutar nje moći postavljati pitanja, dok će AI moći dovršavati rečenice. Opcije bazirane na umjetnoj inteligenciji dobit će i aplikacija Music unutar koje će AI stvarati playliste, zatim će se ova tehnologija integrirati u aplikacije unutar iWorka, a zahvaljujući AI-u developeri će moći brže stvarati nove aplikacije.

Krađa telefona Još sigurniji iPhone: Lopovi neće moći otključati ukradeni Appleov telefon čak i ako znaju passcode

To je samo dio onog što možemo očekivati te će ljubitelji Applea s nestrpljenjem čekati najave iz kompanije oko predstavljanja iOS-a 18 pa bi na konferenciji WWDC, kao i svake godine, trebali saznati sve detalje oko novih AI opcija koje uskoro stižu na njihove telefone i tablete.

Izvor: 9to5Mac

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti