Ako na duže vrijeme otputujete iz Europe, nećete moći koristiti neke opcije na iPhoneu

Dostupna je nova nadogradnja za Appleove telefone koja donosi velike promjene korisnicima u EU.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.03.2024. / 15:51

App Store (Foto: Afp)

S novom nadogradnjom mobilnog operativnog sustava Apple je napravio potez koji se sve donedavno činio nemoguć - otvorio je svoj iOS ekosustav i drugim trgovinama aplikacija tako da će korisnici njihovih uređaja moći preuzimati aplikacije i putem alternativnih načina, a ne kao i do sada, isključivo putem App Storea. Apple tu odluku, naravno, nije donio dobrovoljno, već su ga na to obvezali novi europski zakoni, a upravo iz tog razloga te su promjene ograničene samo na područje Europe.

Apple iPhone 15 Neke opcije rezervirane za Pro modele stižu i na jeftinije Appleove telefone

Ovo ažuriranje nudi nove opcije za tržnice aplikacija, web preglednike i plaćanja za stanovnike Europske unije, stoji u opisu nove nadogradnje za mobilni operativni sustav iOS 17.4. Otvaranje Applea pa makar i prisilno, trebala bi biti dobra vijest za korisnike jer će sada dobiti prošireni izbor aplikacija, a možda i neke aplikacije postanu jeftinije, ako budu dostupne putem alternativnih trgovina gdje nema provizije ili je ona manja. No s druge strane, iz Cookove tvrtke upozoravaju kako se time narušava sigurnost uređaja jer trenutačno sve aplikacije koje idu kroz Appleov App Store prolaze rigorozne provjere kako bi bili sigurni da u njima nije skriven neki malware.

Alternativne trgovine, dakle, bit će namijenjene samo korisnicima u EU i iz Applea su objavili u kojim će državama korisnici morati imati registriran svoj Apple ID ako žele imati pristup alternativnim načinima preuzimanja aplikacija. Jedna od tih država je, naravno, i Hrvatska.

Jedna od zanimljivosti novih Appleovih pravila, a koja se sigurno neće svidjeti dijelu korisnika, pogotovo onima koji su često na putu, jest da trgovine aplikacija trećih strana neće raditi korisnicima koji duže vremena izbivaju s područja Europske unije, čak i ako je njihov Apple ID registriran u nekoj od država članica, objasnili su na stranici 9to5Mac. Iz Applea kažu kako se provjera lokacije odvija na samom uređaju tako da se ti podaci ne dijele s njihovim serverima.

Ako sustav prepozna promjenu lokacije, postojat će određeni period tijekom kojeg neće doći do blokade, tako da su korisnici sigurni kada su u pitanju kratka putovanja, no u slučaju da su duže vrijeme odsutni s područja EU, doći će do blokade trgovina aplikacija trećih strana. Nije poznato o kakvom se vremenskom razdoblju radi, odnosno koliko dugo trebate izbivati iz EU da bi Apple reagirao.

Korištenje smartphonea Sedam najprodavanijih telefona prošle godine pripada jednom brendu. Znate li o kome je riječ?

U toj situaciji korisnici više neće moći instalirati nove trgovine aplikacija, niti će moći nadograditi postojeće aplikacije preuzete s takvih trgovina trećih strana. Neke su takve trgovine već u pripremi, a jedna od prvih ili čak prva koja će korisnicima biti dostupna jest Mobivention koja će biti namijenjena prvenstveno developerima, a korisnicima će biti dostupna od sutra.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti