Sedam najprodavanijih telefona prošle godine pripada jednom brendu. Znate li o kome je riječ?

Objavljeni su podaci o deset najprodavanijih telefona na svijetu u 2023. godini.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.02.2024. / 09:55

Korištenje smartphonea (Foto: Getty Images)

Appleovi telefoni svake godine dominiraju popisom najprodavanijih pametnih telefona na svijetu te niti prošle godine situacija nije bila previše drukčija. Ta je godina za Apple bila iznimno uspješna jer je kompanija prvi put zauzela prvo mjesto na globalnom smartphone tržištu prestigavši čak i Samsung.

iPhone Apple će u iPhoneu 16 veliki naglasak staviti na umjetnu inteligenciju

A o kakvoj je dominaciji iPhonea na tržištu smartphonea riječ najbolje govore podaci analitičke kompanije Counterpoint Research. Ne samo da među top 10 najprodavanijih telefona na svijetu, Apple zauzima sedam pozicija, već su različiti modeli iPhonea zauzeli - prvih sedam mjesta. Ostala tri mjesta na ovom popisu drže Samsungovi modeli Galaxy pametnih telefona.

Prema tim podacima, najprodavaniji pametni telefon na svijetu 2023. godine je - iPhone 14 koji je na globalnom tržištu zauzeo nešto manje od 4 posto udjela (3,9 posto). Na drugom i trećem mjestu nalaze se Pro verzije iPhonea 14 - Pro Max je zauzeo 2,8 posto tržišta, a Pro 2,4 posto tržišta, a nakon njih slijedi jedan stariji model. iPhone 13 drži 2,2 posto tržišta, a s obzirom na to da je ovaj model pojeftinio nakon predstavljanja iPhonea 14 i 15, jasno je zašto je i prošle godine bio toliko popularan, iako je riječ o modelu iz 2021. godine.

Tri pozicije od petog do sedmog mjesta zauzima posljednja generacija iPhonea koja je prošle godine u prodaji bila samo oko 3 i pol mjeseca jer su ti modeli predstavljeni u rujnu 2023. Model iPhone 15 Pro Max nalazi se na petom mjestu s 1,7 posto tržišta, iPhone 15 Pro zauzeo je 1,4 posto tržišta, jednako kao i iPhone 15 na sedmom mjestu.

Osmo mjesto s istih 1,4 posto udjela na tržištu pripalo je Samsungovom Galaxyju A14 5G, zatim slijedi Galaxy A04e te na desetom mjestu još jedna verzija Galaxyja A14 (model 4G).

Iako Samsung ove godine ima telefon više na popisu top 10 najprodavanijih modela na svijetu u odnosu na godinu ranije kada je imao 2 modela na tom popisu, u 2022. godini jedan je njihov uređaj (Galaxy A13) zauzeo drugo mjesto, dok se Galaxy A3 nalazio na desetom mjestu.

iPhone Dobre vijesti za one koji žele jeftiniji iPhone

Još jedna zanimljivost vezana uz najprodavanije telefone prošle godine jest da je udio top 10 najprodavanijih telefona na svijetu dosegao 20 posto od ukupnog broja prodanih smartphonea, što je najveća brojka do sada. Iako iz Counterpointa očekuju kako će popisom deset najprodavanijih telefona na svijetu i dalje dominirati ove dvije kompanije, spomenuli su mogućnost da se na njemu u 2024. probije i neka kineska kompanija.

Izvor: Digital Trends
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti