Velika promjena na tržištu: Prvi put u povijesti prodali su najviše telefona na svijetu

Zadnji put kada Samsung nije prodao najviše telefona u jednoj godini, tržištem je dominirala - Nokia.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.01.2024. / 12:30

Tim Cook (Foto: Afp)

Nakon 2010. Samsung je svake godine dominirao mobilnim tržištem te su od tada do 2023. svaki put prodali najviše telefona na svijetu. Posljednji put kada na prvom mjestu nije bio Samsung, tu je poziciju držala - Nokia. A taj podatak dovoljno govori o tome kada je to bilo i koliko se stvari promijenilo u tih 13 godina.

iPhone Porast potražnje za premium telefonima: Nekima su statusni simboli, a jedan brend je daleko ispred svih

Prema preliminarnim podacima analitičke kompanije IDC, nakon više od desetljeća došlo je do promjene na tržištu mobilnih uređaja te Samsung više ne zauzima prvo mjesto po broju prodanih pametnih telefona. Iz ove kompanije ipak upozoravaju kako je riječ o preliminarnim podacima koji bi se na kraju mogli promijeniti, a prema njima prvi put u povijesti najviše telefona na svijetu prodao je - Apple. Da je proizvođač iPhonea zaista zauzeo prvo mjesto na ovoj listi govore i podaci još jedne analitičke kompanije - Canalys. Iz IDC-a kažu kako je Apple tijekom 2023. isporučio 234,6 milijuna pametnih telefona, dok je broj isporuka Samsungovih uređaja dosegao 226,4 milijuna. Listu pet najpopularnijih kompanija na mobilnom tržištu zatvaraju Xiaomi koji je isporučio nešto više od 145 milijuna telefona, zatim Oppo sa 103,1 milijuna isporuka te Transsion sa skoro 95 milijuna isporučenih pametnih telefona.

Kako je objasnila Nabila Popal iz IDC-a, osim što je Apple preuzeo prvo mjesto po broju isporučenih smartphonea, ova je kompanija, jedina na popisu prve tri, zabilježila i godišnji rast u odnosu na 2022. godinu. Odlične brojke, kao i otpornost na izazovne tržišne uvjete kompanija velikim dijelom može zahvaliti rastućem trendu premium uređaja koji sada zauzimaju više od 20 posto tržište, kao i ponudama za zamjenu postojećih iPhonea s novim modelima i financiranju bez kamata.

Ove informacije o Appleovom uspjehu dolaze nedugo nakon što su analitičari upozorili na teško i izazovno razdoblje koje je pred njima, kao i na slabiju potražnju od očekivane, pogotovo na kineskom tržištu. Čini se kako se taj pad potražnje i nije baš osjetio prošle godine i bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti prodaja i stanje na tržištu 2024. na kojem bi ponovno veću ulogu mogao imati i Huawei, koji bi na području Kine mogao uzeti Appleu dio tržišta.

Apple logo Nakon loših prognoza za prodaju iPhonea, Apple ima novi problem

Što se cijele prošle godine tiče, na tržištu pametnih telefona zabilježen je pad isporuka pametnih telefona od 3,2 posto u odnosu na 2022., no kao i na tržištu osobnih računala, posljednji prošlogodišnji kvartal daje nadu da bi se stvari mogle popraviti jer je u posljednja tri mjeseca zabilježen porast isporuka veći od osam posto.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti