Prošla je godina bila najgora za PC tržište

Podaci analitičkih kompanija pokazuju veliki pad prodaje osobnih računala, pri čemu je najmanji pad zabilježio HP.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.01.2024. / 15:27

Rad s mišem na računalu
Rad s mišem na računalu (Foto: Getty Images)

U prošloj godini nije bilo dobrih vijesti za tržište osobnih računala koje je završilo u tako velikom minusu da su iz jedne analitičke kompanije komentirali kako je to bila najgora godina za tržište PC-a. Ipak, posljednji kvartal dao je nadu da stvari idu na bolje te da bi 2024. godinu mogla završiti u plusu.

Microsoft Copilot Microsoft najavio najveću promjenu na tipkovnicama za Windows računala u skoro 30 godina

Prema analitičarima iz Gartnera, 2023. zabilježen je minus na ovom tržištu od skoro 15 posto (14,8 posto) te je broj isporučenih računala smanjen s 284 milijuna u 2022. godine na 241,8 milijuna prošle godine. Upravo zbog takvih brojki iz Gartnera su spomenuli kako je 2023. bila najgora godina za tržište osobnih računala, usprkos činjenici što je u posljednja tri mjeseca zabilježen blagi rast od 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije.

Iz Gartnera su objavili kako je prošle godine ovim tržištem dominirao Lenovo koji je zauzeo četvrtinu tržišta, iako je 2023. najbolje prošao HP koji se nalazi na drugom mjestu, ali je zabilježio najmanji gubitak (4,5 posto). Nakon ovih kompanija, slijede Dell, Apple, Asus i Acer, pri čemu treba naglasiti kako je najveći pad prodaje, od skoro 20 posto, imao Dell.

Druga analitička kompanija ima slične negativne brojke, ali uz jednu razliku. Naime, i u IDC-u kažu kako je globalno PC tržište zabilježilo veliki pad (prema njima, taj je pad malo manji - 13,9 posto), no njihovi podaci pokazuju kako je i u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu zabilježen pad isporuka, i to od 2,7 posto.

Windows 11 Sljedeće godine očekujemo novu verziju Windowsa, a na tržište stižu i AI osobna računala

U posljednjem kvartalu 2023. zalihe su normalizirane, što je bio problem za industriju u posljednje dvije godine. Blagi rast pokazuje kako su ponuda i potražnja napokon u balansu, komentirala je Mikako Kitagawa, analitičarka Gartnera koja je upozorila kako će se situacija vjerojatno promijeniti zbog očekivanog porasta cijene komponenata, kao i geopolitičkih i ekonomskih nesigurnosti. Porast cijena komponenata naročito se očekuje za SSD-e te se spominju poskupljenja i do 50 posto. Razlozi za to su usporavanje proizvodnje kako bi se ispraznile zalihe i stabilizirale cijene.

Usprkos tim izazovima, Kitagawa za aktualnu godinu predviđa rast prodaje osobnih računala.

Izvor: TechSpot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti